Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Värderingar och ansvar

Ledare Publicerad: 2014-03-13 16:38

I söndags kväll var det dags för Kristdemokraternas Göran Hägglund att som sista partiledare sätta sig i Poul Perris terapifåtölj. I SVT-programmet Nyfiken på partiledaren söker Perris den personliga bevekelsegrunden till de politiska valen. I varje samtal har vi fått nya bilder av politikerna. En politiker är också en människa och det var just människan som Perris var nyfiken på. Vad skulle vi få reda på om Göran Hägglund? Hur såg hans resa ut och vilka är hans motiv när han talar om alla människors lika värde?

Göran Hägglund är invandrargrabben, vars mamma dog när han var tre år. Han är arbetarsonen vars pappa kämpade hårt för att försörja familjen på bygdens järnverk, vars styvmor jobbade nätter så snart barnen blev så stora att de klarade sig själva. I rödaste Degerfors väljer märkligt nog Göran Hägglund ett annat parti än sina kompisar. Han blir inte socialdemokrat utan kristdemokrat.

I Göran Hägglunds historia finns inte 1 maj-demonstrationer för arbetarnas rättigheter. Där finns heller inte riktigt vreden över orättvisorna i samhället. Det är något annat som engagerar. Medan vännernas familjer går på fotboll och engageras sig i facket går hans familj till kyrkan och tar ett socialt ansvar där.

En liten händelse som sätter spår i den unge Göran är hans pappas sätt att möta en berusad man. Istället för att ringa polisen eller socialkontoret hjälper pappan mannen hem och ser till att han får den hjälp han behöver där. I programmet är berättelsen om den berusade mannen kort, men viktig. För Hägglund verkar det sociala ansvaret på det personliga planet vara viktigare än social rättvisa på det politiska planet.  Viktigare att göra något än att bara protestera mot den rådande ordningen.

Att detta skulle leda till ett politiskt engagemang som senare i livet skulle ta den då ganska blyga, unga killen från lilla Degerfors till riksdagen och socialdepartementet visste ingen då, men så blev det. Den försiktiga invandrargrabben läste på och fann att kristdemokratin bäst stämde överens med hans egen värdegrund.

Det är dock en fråga som besvärar Hägglund. ”Behövs det en Gud i samhället?” undrar Perris. Hägglund reagerar direkt. Partiet som kämpat så hårt för att skilja ut Gud från politiken får alltid frågan om Gud. Inga andra får det, trots kristendomens 1 000-åriga historia i Sverige. ”Frågan är konstigt ställd”, svarar Hägglund irriterat och menar att det är upp till var och en. Samtidigt skäms han inte för sin egen tro. ”Jag tror att det finns en Gud”, deklarerar han öppet. ”Det finns alltid värderingar och värderingarna styr. Jag tror att de kristna värderingarna är de bästa.”

Visst fick vi en djupare förståelse för Göran Hägglunds engagemang. Synd bara att det inte märks mer i hans politiska argumentation.

Hemmets Vän 13 mars 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies