Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kvinnor som handelsvara

Ledare Publicerad: 2013-11-07 16:23

Det händer något tragiskt med oss människor när våra kroppar, oftast kvinnors kroppar, reduceras till en handelsvara. Vi förlorar vår värdighet. Vi blir omänskliga och det viktigaste i livet; kärleken, tron och hoppet hotas.

Söndagskvällens Kalla fakta om prostitutionen i Stockholm blev ett kraftigt slag i solarplexus. Utvecklingen går inte framåt. I verklighetens Sverige köps sex som aldrig förr. Det är inte längre ”bara” rika och välbärgade män, som konsumerar, numera är det också unga killar som köper sex. I programmet får vi förklaringen. Man vill inte gå in i ett stadigt förhållande. Istället betalar man vad det kostar, gärna en till två gånger per månad och köper det man önskar. Allt för att slippa intimitetens och kärlekens ansvar. Frihet till varje pris. Frihet så länge man har råd.

Kriminaliseringen av sexköp som infördes 1999, lagen som skulle stoppa prostitutionen, är tandlös. I Stockholm beräknar polisen att det sker cirka 250 000 sexköp varje år, ändå grips bara 200–250 sexköpare. Att denna marknad ökar beror också på den fria rörligheten inom EU. Sedan Schengenavtalet infördes flyttas numera kvinnorna runt mellan europeiska huvudstäder som boskap. Tre månader i London, tre månader i Dublin, tre månader i Paris och så vidare. Bara i Stockholm beräknas handeln omsätta över 400 miljoner kronor varje år.

Vi kan naturligtvis förfasa oss över sexköparnas låga moraliska nivå. Vi kan skrika oss hesa i långa demonstrationståg. Men det leder sällan till något annat än, en sorglig frustration. Istället behöver vi fler Elise Lindqvist.

Samma helg som Kalla fakta lyfte frågan om de unga sexköparna gästade ”Ängeln från Malmskillnadsgatan” Fredrik Skavlan i SVT. Elise Lindqvist, 77 år gammal satt där rakryggad och skarp. Hon, som själv varit prostituerad, finns numera tillsammans med sitt team från Clara kyrka en kväll i veckan bland kvinnorna på gatan. Inte ett enda ord av fördömelse. Inte ett enda ord om synd och skam. Ändå var hon glasklar. Prostitution är en förbannelse. Kvinnorna måste räddas och samhället förändras, men så länge det pågår står hon där på gatan mitt i natten med sin kaffe­mugg och sprider värme.

I Sverige behöver vi hitta igen respekten för människovärdet. Människans värdighet behöver återupprättas och vi behöver ett nytt sätt att se på relationer och sexualitet, på kropp, själ och ande. Och. Våra politiker både i Sverige och på EU-nivå, behöver stifta bättre lagar som stoppar alla möjligheter till trafficking och prostitution. Ett samhälle där människor säljer och köper varandra som handelsvaror är inte värdigt ett land som säger sig värna alla människors värde och värdighet.

Hemmets Vän 7 november 2013


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Korset ger hopp i tid av stora utmaningar
Kriskommission för rättsväsendet krävs
Växande betydelse för kristna värden
Rätt att tala med SD
Respekten för lärarna behöver återupprättas
Ensam är inte stark
Polisen räcker inte till
Kampen mot radikal islamism är inte över
Blunda inte för hoten
Alla tjänar på vänlighet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies