Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Oroande domslut

Veckans kommentar Publicerad: 2013-11-07 16:20

De som följt mediernas rapportering den senaste veckan har inte kunnat undgå kritiken mot flera domar i sexualbrottsmål. Ett fall gäller den 45-årige försäljningschef från Mölndal som via internet kontaktat ett tjugotal flickor för sexuella syften. Mannen spårades då en trettonårig flicka från Kumla begick självmord. Av 45-åringen hade hon via internet hetsats att ta av sig kläderna och posera framför webbkameran. När han sedan hotade att lägga ut nakenbilder av henne på internet blir flickan så förtvivlad och desperat att hon ställde sig framför ett tåg och tog sitt liv. Det framkom senare i utredningen också att mannen tidigare haft samlag med en femtonåring. Domen: Två års fängelse med frigivning i maj 2014. Rätten menar att den femtonåriga flickan samtyckt till samlag, att flickan just fyllt femton år och att brott därför inte kunnat styrkas.

Ett annat fall, som i måndags togs upp i Hovrätten, handlar om en fosterhemsplacerad flicka som senvintern 2012 våldtas av fosterpappan. Flickan anmäler fosterpappan, en polisutredning startar gällande våldtäkt mot barn, och Statens kriminaltekniska laboratorium konstaterar att mannens sperma återfinns i flickans underliv samt på mattan i hennes rum där våldtäkten ska ha ägt rum. Trots detta fann tingsrätten att mannen var oskyldig, eftersom flickan, menar rätten, kan ha fört in DNA från mannen i sitt underliv självmant liksom på mattan.

Hur är det möjligt att domstolar dömer på detta sätt? Vi har en mycket sträng sexualbrottslagstiftning med hårda påföljder, men i praktiken framstår domarkåren som högst liberal. I flera domslut denna höst framträder en oroande syn på normalitet och sexualitet avseende barn och män. Vad är normen? Vilka signaler ger dessa domslut? Det är under inga omständigheter lagligt – eller normalt – för en 45-årig man att ha sexuellt umgänge med en 14–15-åring.

”Jag är oroad över utvecklingen i rättstillämpningen vid sexualbrott och undrar vad som ska krävas för en fällande dom, om inte ens DNA-bevis räcker?” skrev bland andra professor emerita i straffrätt Madeleine Leijonhufvud i Svenska Dagbladet igår. Ja, det är vi sannerligen många som är.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land
Sveriges nästa statsminister kan mycket väl heta Ebba
Spelbolagen är vår tids avgudar
IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten
Vilka normer får brytas?
Oroväckande när explosioner blir vardag


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies