Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kriget i Syrien behöver en diplomatisk lösning

Debatt Publicerad: 2013-10-17 15:57

Den arabiska våren har förvisso avsatt envåldshärskare och korrumperade ledare men revolutionen har lämnat länderna med politiskt tomrum och instabilitet, vilket öppnat för extrema islamistiska krafter.

Revolutionen för demokrati och frihet i Syrien har snarare lett till inbördeskrig om makten i landet, mellan sunnimuslimer och alawiter som är en gren av shiamuslimer. Över hundratusen människor har dödats. Miljoner syrier är flyktingar inom landet och miljoner syrier är flyktingar i andra länder. Det humanitära läget är katastrofalt, bristen på mat, vatten och mediciner är enormt.

Det har nu bevisats att kemiska vapen använts i gasattacken den 21 augusti i staden Ghouta i Damaskusområdet. Självklart ska de som begått detta brott, med cirka 1 500 dödsoffer, ställas till svars och straffas. Omvärlden måste markera att detta är ett brott mot mänskligheten och förhindra att det händer igen.

Syriens ledning förnekar användning av kemiska vapen och har gått med på att överlämna sin kemiska arsenal till FN. Det finns större chans idag till en freds- och försoningskonferens mellan stridande parter. Den freden skapas genom dialog och ömsesidiga beslut om övergång till demokrati.

Stormakterna USA och Ryssland bör lägga energin på att skapa fred, frihet och stödja bildandet av en rättsstat istället för att bevaka sina egna nationella intressen. USA:s invasion av Irak år 2003 och det politiska kaos och konflikten mellan religiösa grupper som efterlämnats skördar dagligen hundratals liv. Misstagen från Irak får inte göras om i Syrien.

Den kristna irakiska befolkningen har betalat ett högt pris för USA:s invasion. Av de cirka 1,5 miljoner kristna invånare som tidigare bodde i Irak är det cirka 350 000 kvar. Hot och övergrepp från islamistiska grupper har tvingat de flesta att fly.

De kristnas situation i Syrien påminner om situationen i Irak. Det pågår etnisk rensning i skuggan av inbördeskriget. Extremistiska muslimska grupper har ökat sitt inflytande och det finns hundratals stridande grupper på oppositionens sida som ingen har kontroll över.

De kristna minoriteter som har bott i landet i över 7 000 år tvingas att fly sitt eget hemland på grund av förtryck och förföljelse av islamistiska terrorgrupper så som Cubhat al Nusra och al Qaida. Av staden Homs 60 000 kristna invånare är enbart cirka 50 kvar.

Kyrkor bombas, kvinnor våldtas, mord och kidnappningar är vardag. Många tvingas att lämna sina hus. Jag har personligen träffat syriska flyktingar i Libanon, Turkiet och Grekland. De flesta kristna soldater som flytt berättar att detta inte är deras krig, de har lämnat sina familjer och flytt landet för att slippa kriga.

De kristna som förhåller sig neutralt drabbas hårt, att inte välja sida uppfattas som att man valt fel sida.  

Inbördeskriget angår oss alla. Vi måste försvara rätten till liv, yttrandefrihet och religionsfrihet, inte minst kämpa för syriers möjlighet att leva i en demokrati.

Diplomatiska ansträngningar behövs för att nå en kompromiss om vapenvila och fred. Här kan USA, Ryssland och EU tillsammans med Arabförbundet spela en stor roll. En politisk lösning bör grundas på realistiska eftergifter och hållbara krav från alla inblandade parter. Dock krävs försiktighet för att undvika en total kollaps. Kriget måste få ett slut, de djupa såren bearbetas och vi måste stödja ett demokratiskt samhälle som ger alla invånare samma rättigheter och skyldigheter.

Slutligen, uppmanar jag FN-sändebudet Lakhdar Brahimi att snarast sammankalla till ett andra fredsmöte i Genève och sätta press på de stridande parter och alla andra som kan påverka utvecklingen till vapenvila och fred.

Robert Halef, Riksdagsman Kristdemokraterna


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies