Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Gamla fördomar i drevet mot Elisabeth Svantesson

Publicerad: 2013-10-03 15:39

Turbulensen kring Elisabeth Svantessons utnämning som arbetsmarknadsminister väcker många oroande frågor om hur pressen – ”den tredje statsmakten” förvaltar sitt ansvar. När man tillåter sin egen frustration att gå ut över saklighet, sans och måtta blir läsarna den förlorande parten.

Ingen har ju egentligen ifrågasatt Elisabeth Svantessons kompetens för uppgiften så här långt. Hennes arbete i riksdagen fram till nu har väckt allas respekt. Sedan får naturligtvis hennes fortsatta arbete vittna för sig själv och kommer säkert att bli föremål för olika bedömningar. Hon har fått en svår uppgift, kanske den svåraste i alliansteamet.

Jag känner henne väl sedan många år tillbaka och gläder mig över att hennes samhällsengagemang och kompetens nu får betjäna människor på ett viktigt område. Men hur kan hennes medlemskap i församlingen Kristet Center i Örebro plötsligt tas till intäkt för att tillskriva henne en samhällsfarlig agenda? Det är något lurt i detta. Till och med en gammal garvad samhällsjournalist som KG Bergström förlorar sin kritiska stringens och börjar yla med vargarna på Aftonbladet när de får veta att Kristet Center finns med i Trosrörelsens nätverk.

Med tanke på Elisabeth Svantessons omvittnat gedigna politiska arbete och kunnande borde man istället tagit tillfället att omvärdera sina åsikter om vad slags människor som finns i den här delen av svensk kristenhet. Här finns en potential av människokärlek, kompetens och kreativitet som samhället behöver mer av.

Den som vill se vet att Kristet Center i Örebro är en livskraftig lokal kristen församling med ett brett ansvarstagande både ute i samhället och för enskilda människor med olika bakgrund. Vi är en del av Örebro Kristna Samarbetsråd som jag själv var med och bildade på 1970-talet där alla kristna kyrkor är representerade. Som pastorer ingår vi i nätverket för församlingsledare i Örebro. Vi arbetar med en kristen grundskola sedan 20 år tillbaka och lever mitt i samhället med engagemang för att bland annat skapa kulturella och personliga mötesplatser för nya och gamla svenskar. Så vad är problemet?

Men den uppkomna debatten visar på att problemet egentligen är större än frågan om kopplingar till Livets Ord. Vi upptäcker en sårbarhet i de demokratiska institutionerna som är oroande. Hur kan man göra Livets Ord till ett samhällsproblem som under 30 år befäst sin ställning som en seriös kristen församling med en bredd i sitt arbete som skapat förtroende i sitt närområde och i stora delar av kristenheten, nationellt och internationellt? Journalistkåren har ännu efter 30 år inte omvärderat sina gamla fördomar från 1980-talets förtalskampanj mot karismatisk kristendom. Dessa fördomar ligger som tickande stinkbomber på redaktionerna och briserar med jämna mellanrum så snart någon lämplig lobbygrupp sätter tryck på journalisterna. Sedan tillåts den unkna stanken sprida sig i hela det massmediala systemet.

Den uppkomna debatten om att Elisabeth Svantesson skulle vara olämplig som minister på grund av att hon är tydlig med sin kristna tro, visar på en rabiat kristendomsfientlighet som inte är värdigt ett demokratiskt samhälle. Detta tydliggör ett allvarligt samhällsproblem som förstör förtroendet mellan oss som medborgare, baserat på religionsfrihet, åsiktsfrihet, tolerans och medmänsklig respekt för varandras integritet och ideologiska vägval. Det är ett förnekande av allt det som innefattas i begreppet mänskliga rättigheter och principerna för ett sunt demokratiskt samhällsklimat.

Som kristna får vi naturligtvis räkna med att uppfattas som ”lite annorlunda” men det gör vi med glädje därför att vi valt livet med Jesus. Vi är inte beroende av någon allmän bekräftelse för att vara tryggai vår övertygelse men vi har rätt att förvänta oss respekt som likvärdiga samhällsmedborgare med rätt och skyldighet att delta i samhällsbyggandet på samma villkor som alla andra.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies