Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Spår av religionsfobi

Ledare Publicerad: 2013-09-26 00:00

Är religionsfriheten i Sverige hotad? Man kan faktiskt undra med tanke på de onyanserade reaktioner som statsminister Fredrik Reinfeldts utnämning av en kristen arbetsmarknadsminister väckte förra veckan. Den nya ministern, Elisabeth Svantesson (M), har nämligen tillhört församlingen Livets Ord i Uppsala och tillhör numera en Livets Ord-orienterad församling i Örebro. Det räckte för att den journalistiska eliten skulle gå i taket. Hon hade ju dessutom arbetat för organisationen ”Ja till livet”. Både Aftonbladet och Expressen toppar med feta rubriker och i morgonsofforna uttrycks ett förakt av sällan skådat slag.

Är dessa reaktioner rimliga? Nej, verkligen inte. Om det varit enskilda debattörer som reagerat hade förmodligen frågan inte blivit så stor, men nu är det tunga politiska journalister som tappat fattningen och förlorat omdömet. Expressens, före detta SVT:s, politiske kommentator K-G Bergström anser först att Elisabeth Svantesson är ett ”lysande val”. Hon är ”bildad, välmeriterad och en kvalificerad akademiker”. Men så får Bergström kunskap om Svantessons religiösa övertygelse, den kyrkliga hemvisten och att hon varit medarbetare i organisationen, ”Ja till livet”. Oj, oj oj! Då går Bergström i taket.Livets Ord anser han vara en ”toppstyrd sekt”. Han får helt enkelt inte ihop det, att en klok och omdömesgill person kan vara med i ett sammanhang som han anser vara en ”fanatisk religiös sekt”.

Vi kan naturligtvis förfasa oss över dessa obalanserade reaktioner, krypa ner i det andra diket och slå tillbaka, men det är knappast fruktbart. Vi bör hellre ställa frågan vad detta kan bero på och vad det får för konsekvenser. Elisabeth Svantesson själv, har tydligt och klart visat att hon gör skillnad mellan sin personliga tro och de värderingar som växer fram ur den och politiska beslut. Det är för henne, som för alla politiker att majoritetsbesluten ibland krockar med den personliga övertygelsen. I en demokrati leder majoriteten. Det respekterar Elisabeth Svantesson och det borde naturligtvis räcka.

Orsaken till dessa drastiska reaktioner kan förmodligen inte spåras i något annat än ett slags religionsfobi, där klassisk kristen tro är främsta hatobjektet. Den journalistiska eliten verkar mer eller mindre sakna kunskap och förståelse för trons betydelse i en enskild människas liv. Frågan är om inte den svenska journalistkåren i allmänhet och politiska reportrar i synnerhet måste sättas på skolbänken i religion. En sak är dock klar. I Sverige krymper just nu ”det demokratiska rummet”. Det är sorgligt.

Hemmets Vän

26 september 2013


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Aftonbladet visade En bra artikel. Elisabeth Almqvist
2013-09-28 17:00
Guds Frid !

I samband med "jakten " på Elisabeth Svantesson lät faktiskt Aftonbladet Eli Göndör få denna artikel tryckt. Han skriver mycket klokt och sansat i motsats till allt negativt.
Här är länken

http://www.aftonbladet.se/debatt/article17493571.ab

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Våga visa samhörighet
Låt aldrig hoppet slockna
Antisemitisk vind i Sverige


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies