Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En slöja är inte vilket tyg som helst

Veckans kommentar Publicerad: 2013-08-22 16:24

I helgen misshandlades en gravid muslimsk kvinna iklädd hijab i Farsta. Polisen betecknar händelsen som hatbrott då motivet till misshandeln ska ha varit kvinnans slöja. Ett ohyggligt våldsbrott och naturligtvis en fruktansvärd kränkning av kvinnan.
För att visa sympati med kvinnor som bär slöja, och som en protest mot Farstamisshandeln, har ett initiativ tagits till det så kallade hijabuppropet. Tusentals svenska kvinnor har fotograferat sig i slöja och publicerat bilderna i olika sociala forum på internet för att sedan för en dag bära slöja. Även riksdagsledamöterna Åsa Romson (MP) och Veronica Palm (S) valde i veckan att bära slöja som en solidaritetshandling och protest. Eller ”ett klädesplagg”, som Romson uttryckte det i Aktuellt (20/8).

Dessvärre misstar sig Romson och Palm med flera, även om deras motiv är välvilligt. Att med utgångspunkt i Farstafallet komma till slutsatsen att en slöja skulle kunna fungera som en symbol mot förtryck är aningslöst och ett hån mot alla de kvinnor i världen som varje dag påtvingas slöjan. Den är inte bara ett klädesplagg. I till exempel Iran, där slöja är tvång, skulle det tvärtom vara en frihetshandling att ta av sig slöjan. Och många är berättelserna från svenska ungdomsmottagningar där gymnasieflickor vittnar om en längtan att få ta av slöjan, bryta med familjens normer, få välja sitt eget liv.
Inte har väl Romson och Palm glömt att vår svenska motsvarighet kluten var såväl kulturellt som kyrkligt påbjuden i flera hundra år? En sorts kvinnlig plikt. Det tar sedan närmare hundra år, och heroiska insatser av förkämpar som Fredrika Bremer, Signe Bergman och Sofia Gumaelius, för svensk jämställdhet för att nå dit vi är idag.

Att bära slöja är inte en protest. Slöjan har genom alla tider och kulturer varit en symbol för kvinnans plikt att inte utsätta sig för mannens blick. Kvinnans uppgift är att skyla sig, mannen är den frie. När lagstiftare i Sverige vill få oss att tro något annat är det nyttigt att lyfta blicken och lyssna till kvinnorna i Jemen, Saudi Arabien och Iran. En slöja är i många länder ett politiskt verktyg för att reglera förhållandet mellan män och kvinnor. Att tillstå något annat är verklighetsfrånvänt.
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



En slöja är inte vilket tyg som helst Raoul Erixon
2013-09-06 16:14
Helt rätt Åke !
Efter 13 år dygnet runt i muslimsk miljö här i Sverige kan jag konstatera att du är rätt ute i hela din artikel! Protesterna är infantila och visar på total okunnighet om verkligheten för många muslimska kvinnor även här i Sverige!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Israels svar riskerar den nya alliansen
Här är frågorna ni behöver ställa er, Equmeniakyrkan
Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies