Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Storebror ser dig

Publicerad: 2013-08-08 16:57

Uttrycket har följt oss ett antal år när vi förstår hur vårt moderna samhälles övervakningssystem fungerar.
Den moderna elektroniken gör det lätt att ta ut pengar från bankomat, handla i olika affärer med kontokort och beställa varor via Internet. Utan telefon, dator, kontokort med mera blir det nästan omöjligt att fungera i dagens samhälle, men med detta följer raffinerad elektronisk övervakning av i stort sett allt vi sysslar med.
Om vi skickar e-post via dator, öppnar webbsidor, chattar eller använder sociala medier som Facebook och Twitter ger det mycket information om vilka vi är och vad vi skriver exempelvis till våra vänner i textmeddelanden och annan datainformation.

När den amerikanske tjänstemannen Edward Snowden avslöjade att USA och andra länder har tillgång till en fullständig överblick över vad i princip alla världens datoranvändare sysslar med så kände säkert många av oss både vrede och kanske oro.
Vi önskar en privat sfär, där vi själva bestämmer vem som ska få veta vad om oss och vilka vi har kontakt med. Men nu tycks vi vara fullkomligt ”genomskådade” av USA:s och vissa andra länders myndigheter i jakten på terrorister. Visst är det bra att terrorister avslöjas, men är det verkligen enda vägen att avläsa allt om alla, för att fånga dem som hotar vår trygghet, våra demokratier och våra liv.

George Orwells skräckroman 1984 liksom Karin Boyes Kallocain, där bland annat sanningsdrogen kallocain användes, tvingades människor avslöja sanningen. Dessa böcker kanske gav oss mardrömmar under decennier?
Under Sovjetunionens 70-åriga historia byggdes raffinerade system för att övervaka sina och andra kommuniststaters medborgare. Det drabbade oliktänkande och inte minst aktiva kristna.
Idag pågår samma övervakning i försök att knäcka sina medborgare av maktfullkomliga skäl i länder som Nordkorea, många arabstater och andra diktaturer.
Bibeln talar om att Gud känner varje människas innersta tankar. Det uppfattar många som hotfullt. Men han har denna kunskap som vår Skapare utifrån ett kärleksperspektiv, där han vill utveckla en personlig relation med var och en av oss, därför att han vill oss
alla väl. Ändå kan vi välja gemenskap med honom eller att vända honom ryggen. Den valmöjligheten erbjuder inte en diktaturstat eller maktfullkomliga ”demokratiska” politiker. Det finns en oerhörd trygghet i att vara känd av någon, som enbart älskar mig och vill mig väl.

Men behöver jag då frukta alla dessa avlyssningssystem? Egentligen inte, även om de för tillfället kan framstå som skrämmande. Aposteln Paulus ord i Romarbrevet 8:31-39 att för oss som vill tillhöra Gud kan absolut ingenting skilja oss från Guds kärlek. Eller Jesus ord i Johannes 10:27-29 att vi är innesluta i Fadershanden och ingen kan rycka oss ur den. Det är för mig trygghet och vila, som vida överglänser de mest raffinerade politiska eller militära övervakningssystem.

Inte för att vi bara ska rycka på axlarna åt dagens elektroniska övervakning, utan se till att granskningen av vad som sker bakom ”lyckta dörrar” kommer ut i ljuset. Edward Snowden må vara USA:s politiska lednings fiende, när han nu fått tillfällig asyl i Ryssland. Säkert uppfattas han också i många andra länder som en landsförrädare och svikare. ”Vi har ju med våra system skyddat oss mot terrorister”.
Men han har gjort oss medborgare i olika länder en tjänst, att vi får en bättre inblick i vad, hur och var myndigheterna övervakar oss. En kritiskt ifrågasättande hållning är på sin plats mot övervakningssystem. Det kan inte vara möjligt att terrorister inte kan avslöjas om inte alla medborgare i minsta detalj granskas.

Per Danielsson

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies