Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Villighetens skor och arbetets blåkläder

Publicerad: 2013-07-04 15:26

Är det dags att släppa loss vittnesbördet om Jesus i Sverige? När jag lyssnat till tonen i några aktuella talkshows på tv märker jag att de existentiella frågorna ständigt är närvarande och laddar atmosfären i samtalet. Det är bara ett av många tecken på att det finns en beredskap att våga samtala om livets mening med en öppenhet för den andliga dimensionen. Häromdagen fick jag bilden av denna atmosfär som ett ”gasmoln” av förväntan där det endast behövs en tändande gnista för att förlösa den latenta energin. Jag tror att den gnistan är namnet Jesus. Endast när Jesus kommer in i samtalet får andlighet en konkretion som berör på djupet.
Jag upplever att programsättningen för de båda stora midsommarkonferenserna i Nyhem och Torp fångat upp det som rör sig på det här området i det svenska folkdjupet. På Torpkonferensen var just berättelsen och vittnesbördet det övergripande temat och i Nyhem tog man på sig blåkläderna som ett tecken för vad tiden kräver av arbete för att möta nöden bland människor.

Jag tror att vi behöver ha båda dessa perspektiv. Den enkla berättelsen om vad Jesus betyder i mitt eget liv, delad i förtrolighet med någon i min närmaste omgivning. Inte i ambitionen att överbevisa den andre utan som ett bidrag i ett pågående samtal. Jag tror också att mer av Jesussamtal kristna emellan ute i samhället skulle bidra till att ”utbreda ryktet om Guds godhet” (Ps 145:7) Det ger människor möjlighet att ”tjuvlyssna” utan att känna sig som föremål för agitation och därför är vidöppna för att ta in det man hör.
Men vi behöver också ta på oss ”blåkläderna” i ett strategiskt arbete för att ge evangeliet tillbaka till Sverige. Vi måste mycket mer systematiskt tänka i termer av pionjärarbete. Stora delar av landet som tidigare präglats av ett starkt kristet vittnesbörd genom levande församlingar är idag missionsfält där marken måste erövras på nytt. Det kan bara ske genom ett nytänkande från församlingarnas sida.

En väg kan vara det uppblossande intresset för församlingsplantering. Det är lite ironiskt att tänka sig, att det som för bara 30 år sedan betraktades som tabu inom svensk frikyrklighet, att bilda nya församlingar, idag vunnit allmänt erkännande som missionsstrategi. Det som hittills skett i den vägen är huvudsakligen initiativ från samfundens centrala ledning. Det kan säkert bära god frukt, men jag efterlyser initiativ från lokala församlingar.
Förr var det inte ovanligt att större församlingar på en centralort öppnade ”utposter” i närområdet. Med tiden växte dessa utposter till livskraftiga församlingar. Det kan också vara så, att det finns mindre församlingar som behöver stöd från en större församling för att kunna utvecklas. Församlingsledningar måste bygga in ett pionjärtänkande hos sina medlemmar. Det kan gälla den unga generationen, men bör vända sig också till andra åldersgrupper.

Vi skulle behöva uppmuntra unga familjer att flytta strategiskt till orter i Sverige för att missionera eller för att stödja en mindre församling på orten. Mina egna föräldrar antog en sådan kallelse inte långt efter det att de själva kommit till tro. De flyttade till ett samhälle
utanför Falkenberg med den uttryckliga avsikten att sprida evangeliet.
De avskilde halva huset till möteslokal och tog emot evan-gelister som höll möten och besökte hemmen i bygden. Själv gick min far ut i stugorna och sålde lösnummer av Hemmets Vän. Efter en tid fick de vara med om bildandet av Falkenbergs Baptistförsamling 1929. Vi behöver mer av detta idag. Men mycket är på gång. Jag andas vårluft för Guds rike i sommarens konferenser!

Sven Nilsson

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies