Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kristna behövs i samhällsdebatten

Publicerad: 2013-06-27 00:00

Sverige är unikt med sina många frivilliga organisationer. Här finns en smältdegel med intresseföreningar där vår befolkning engagerar sig ideellt på olika sätt. Det kan gälla idrottsföreningar, pensionärsföreningar, hjälporganisationer eller olika kyrkor. Sverige är fullt av eldsjälar som ger av sin fritid för att på olika sätt bidra till det goda samhället. Speciellt är det många kristna som engagerar sig på ideell basis. Och det är bra, mycket bra till och med. Att engagera sig, att känna sig behövd är bra för samhället men också för själen och även för att känna att man kan göra en skillnad.

På ett område behöver vi dock flera kristna som engagerar sig och det är i politiken och i samhällsdebatten. Att engagera sig politiskt innebär inte enbart att stå på barrikaderna och kämpa för sin sak. Att engagera sig politiskt innebär också att engagera sig i en lokalavdelning för att göra sin röst hörd när det gäller val av olika funktionärer. Det är bara på lokalavdelningsnivå som medlemmarna har full rösträtt. Det gäller troligen alla partier.

Från lokalavdelningsnivån väljer man sedan sina företrädare till de andra nivåerna. Jag undrar hur många det är som inser att lokalavdelningens val är första steget i valet av exempelvis vem som till slut skall företräda dig i riksdagen eller vara partiledare. Det är nämligen de i lokalavdelningarna valda ombuden som väljer dessa på olika kongresser och stämmor.
Många undrar hur den eller den kan företräda mig då den eller den personen inte alls står för mina värderingar. Jo, för att du inte var med när lokalavdelningens ombud valdes eller för att du ännu inte engagerat dig i någon lokalavdelning. Därmed har du också missat möjligheten att påverka vilka ombud som skall företräda dig.

Låter detta konstigt? Nej, det kallas representativ demokrati. Att man representerar demsom valde mig och den första nivån är våra lokalavdelningar eller vad det kan kallas i andra partier. Alltså den lokala
nivå där du bor, den politiska förening som finns där.
Att engagera sig politiskt kan vara så enkelt som att komma till årsmöten och se till att just den person som bäst stämmer med dina värderingar blir vald.
Det sägs att ett samhälle aldrig blir bättre än de som valt att engagera sig. Låt ingen annan välja för dig – engagera dig och var med och påverka vårt lands framtid! Just du behövs!

Annelie Enochson

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies