Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Körsången har tagit honom världen runt

Veckans nummer Publicerad: 2013-06-27 00:00

Musiken har varit kördirigenten och sångsolisten Fred Sjöbergs livsmiljö från födseln. Nyligen firade han 40 år som körledare och 60-årskalas i en stor konsert i Betelkyrkan i Örebro, där han och hans hustru Gunnel är församlingsmusiker, där församlingen och många vänner bjöds på ett fantastiskt musikaliskt födelsedagskalas. Numera reser han världen runt som dirigent till stora internationella körfestivaler. Vinterhalvåret är han en energisk kör- och musikprofil i Örebro, där han bland annat dirigerat den nationella franska ungdomskören i den TV4-sända O Helga Natt-konserten, som samlar 20 000 på Stortorget i Örebro och som sänds i TV4 på julafton.

Fred Sjöberg har sina rötter i Småland, även om han som pastorsbarn flyttade runt en del. Skolåren fick han i Jönköping och hans musikaliska begåvning märktes inte bara när
han reste med sina syskon och föräldrar i ”Familjekapellet” och medverkade i många kyrkor.
– Under min uppväxt fanns inte kommunala musikskolan som nu, men min pappa startade en sådan i Missionskyrkan i Skärstad med professionella musiklärare och erbjöd elever piano, bleckblås och gitarrundervisning. Min pappa hade en mycket fin barytonröst och hade han inte valt pastorsbanan kunde han istället ha stått på operascenen, tror Fred Sjöberg.
Framförde Hallelujakören
Under gymnasieåren i Jönköping tillhörde Fred ”försöks-kaninerna” i den första musik-etiska linjen på Per Brahegymnasiet. Bland lärarna fanns en organist som han sällan glömmer.
– Han hade föresatt sig att vår klass skulle kunna sjunga Hallelujakören i Händels Messias innan vi slutade. Och det gjorde vi faktiskt, säger Fred med ett leende.
Jesus Christ Morningstar
Under högstadie- och gymnasieåren tog Fred också sånglektioner för sångpedagogen Elsa Löw Sundahl, som fått sina erfarenheter av Stockholms främsta sångpedagog Dagmar Gustavsson.
– Där lärde jag mig grunderna och den sångteknik hon lärde ut lever jag fortfarande på som 60-åring. Jag fick sjunga genom hela målbrottet och hon kunde säga: ”Nu ser vi vilka toner du kan sjunga den här veckan!”
Men i Jönköping fanns också en annan musikbegåvning, Olle Widestrand i Immanuelskyrkan. Han var oerhört produktiv under ett antal år, när Fred också sjöng i hans ungdomskör. Olle Widestrand skapade bland annat ett svar och en uppföljning på rockoperan Jesus Christ Superstar eftersom den saknade berättelsen om Jesus som uppstånden. Widestrands verk blev Jesus Christ Morningstar.
– Jag har nog Olle Widestrand att tacka för min hustru Gunnel, för vi lärde känna varandra i hans ungdomskör. I den kören fick vi också medverka i ett antal tv-program med Malmöproducenten Bengt Roslund.
En annan musikprofil som betytt mycket var Carl-Olof Robertsson, där Fred sjöng med Oratoriekören och fick många upplevelser i de klassiska körverken av J S Bach bland andra.
Endast 20 år gammal debuterade Fred som evangelist i J S Bachs Juloratoriet med just Carl-Olof Robertsson som dirigent.

Läs mer i Hemmets Vän nr 26 – 2013


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

En enda vilde kan fälla en ny regering
Nykomlingen Nyans kan ha avgjort valet
Hjälpteam delade ut mat till nödställda
Klart för tv-jul från Vingåker
Sverige först i Europa med nationalparker
Efter gasstoppet - till vintern rusar elpriset
Ukraina allt närmare EU
"Vi behöver politiker som står upp för religionsfrihet"
EFK:s nya stora kyrkbygge imponerar
"Ett sätt att flytta fokus från svåra skolproblem


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies