Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Saktmodets välsignelse

Publicerad: 2013-06-20 00:00

Jag lyssnade för en tid sedan till ett morgonprogram på radion där författaren Vibeke Olsson eftertänksamt reflekterade över värdet av flexibilitet. Hon såg naturligtvis att förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter kan vara en tillgång i en tid som kännetecknas av stora förändringar.
På arbetsmarknaden gäller det till exempel att vara flexibel för att bli anställningsbar. Men det som kan vara ett rationellt sätt att möta utmaningarna i arbetslivet och trendkulturen i samhället, spiller lätt över på andra områden av livet och berövar oss frukten av varaktiga relationer och ett långsiktigt arbete. Hon tog bland annat exempel från bondens värld. Där måste man ge sig till tåls och låta naturen ha sin gång, om man skall få lön för mödan. Hon använde en formulering som fastnade i minnet; ”Den som vill njuta av frukten måste stanna till hösten!”

Det finns paralleller mellan processer i naturen och Guds verk i människors liv och i historien. Det handlar om den gamla principen om sådd och skörd. Aposteln Jakob skriver i sitt brev: ”Vänta alltså tåligt, bröder, tills Herren kommer. Se hur jordbrukaren tåligt väntar på jordens dyrbara skörd tills den får höstregn och vårregn.” (Jak 5:7). På liknande sätt måste vi förhålla oss till Guds verk i våra liv. Ett gammalt bibliskt ord för detta är ”saktmod”. Det betyder att samverka med givna försättningar i den fasta förvissningen att frukten mognar i sin tid. En ödmjukhet inför själva livet och dess villkor.
När det gäller tillämpningen på vår egen andliga utveckling kan vi frestas till otålighet när vi inte ser några omedelbara resultat av för oss viktiga steg och beslut. Det är alltid svårt att följa skeendet i sitt eget liv under det att processen pågår. Det är först vid vissa referenspunkter i livet som vi upptäcker att Gud gjort ett verk i vårt liv – när man möter återkommande situationer på ett nytt sätt.
Den atmosfär av febrig otålighet som präglar tidsandan, kan skapa en trolöshetskultur där vi sviker både oss själva och de människor som behöver oss. Idén om flexibilitet kan lura mig att ge upp i relationer och processer som på sikt kunde ge mig just den frukt som mitt hjärta längtar efter.

Detta har sin motsvarighet också i församlingslivet. En församlings utveckling är i högsta grad underställd lagen om sådd och skörd. Det betyder att profetiska tilltal, initiativ och åtgärder måste processas i ett andligt skeende, där det ena får växa ur det andra så att varje förändring blir en autentisk del av församlingens identitet. Här gäller det för ledarskapet att fortlöpande läsa av var församlingen befinner sig och söka det adekvata uttrycket i Guds ord för det som pågår och låta förkunnelsen understödja processen.

Tyvärr har många församlingar försökt att ta upp andras modeller utan att förstå den väg som lett fram till en viss församlingskultur. Man måste vara beredd att betala priset av överlåtelse och ge varje vision tid att utveckla sin potential. Många lovande processer har avbrutits på grund av otålighet, vilket lett till mycken frustration och besvikelse för pastorer och församlingar.
– Om du stannar på din gård till hösten får du skörda fullmatade ax och njuta doften av nybakat bröd. Saliga är de saktmodiga ty de skall besitta jorden!

Sven Nilsson

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies