Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Jordbruk i stället för teknik gör folk lyckliga

Publicerad: 2013-04-11 16:30

Indonesien importerar enligt dagstidningen ”Jakarta Post” 65 procent av den mat som behövs till befolkningen. Det innebär 36 procent av allt kött som konsumeras. Dessutom 60 procent sojabönor och 70 procent av all mjölk. Det som gjorde att jag uppmärksammade problemet var att Indonesien nyligen importerade 135 miljoner kilo vitlök som är en av matlagningens viktigaste kryddor i Asien.
Samtidigt är Indonesien ett land med grönska och fuktig värme. Ett unikt gynnsamt jordbruksland! Ungdomarna vill söka sin framgång i städerna och vänder landsbygden ryggen. Istället för att odla ris, majs, sötpotatis och ha en egen djurhållning, satsar allt fler på högteknologin eller att odla snabbväxande grödor för energi och bränsle till tätorternas bilar.

I slutet av mars månad besökte jag några av Indonesiens öar. Syftet var bland annat att samtala och planera självförsörjning till det barnhem på Papua Nya Guinea, som drivs med svenska penningbidrag. För några år sedan tog jag initiativ till att bygga en kycklingfarm. Vi har numera omkring 3 000 kycklingar i varje omgång. Trots produktionskostnader blir vinsten drygt 5 000 kronor varje månad till barnhemmets ekonomi. Dessutom har ”vi” kor, getter och livsmedel från naturen.
Det problem jag berör har global betydelse för oss alla. Även Sverige importerar ungefär hälften av den mat vi köper i affärerna. Spannmål och livsmedel av olika slag håller på att bli ”guld” på världsmarknaden. De nationer som har en stark ekonomi kommer att överleva. Europas urholkade ekonomiska system riskerar att leda till brist på mat. Vi måste börja planera för självhushåll! Sveriges bönder är lika mycket värda som de som borrar efter olja och naturgas. En bonde är viktigare än tio börsmäklare.
Kina har en stark ekonomi och köpte under 2011 67 procent av Brasiliens sojaproduktion. Man beräknar att importbehovet i Kina snart är 72 miljoner ton soja som köps från världsmarknaden, förutom kött, fisk, ris och drycker, med mera.

För en tid sedan blev jag tillfrågad om att acceptera en nominering till Sveriges Riksdag. Det är Kristdemokraterna som behöver fler aktivt stödjande inför valet 2014. Jag är medveten om att min uppgift är att stödja andra namn som finns i frontlinjen och är lämpliga för uppdraget.
Om jag skulle få en position i svensk politik skulle jag ta kontakt med Thorbjörn Fälldin och samtala med gamla centerpartister om att förnya visionen om Sverige som ett jordbruksland. Vi måste få bättre stöd av EU-lagar som gör det enklare för det svenska jordbruket och vårt lands djurhållning. Här finns framtidens jobb!
Bilar, mobiltelefoner, kläder och prylar produceras till en övermättad marknad. Friskt producerad mat kommer att behövas både inom Sverige och i våra grannländer. Öppna fält och djupa skogar kan erbjuda betesmarker för får, getter, kor och hästar.

Många människor blir lyckligare av att få leva nära naturen och djuren än i höghus och med asfaltdjungeln. Det kommer inte att finnas arbete för alla på kontor, i fabriker och i trafiken. Med en förnyad satsning på landsbygden, kan vi välkomna fler människor på flykt och ge den trygghet som de saknar.

Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Självvushållni g ANGELÄGET
2013-04-13 14:36
Tack Stanley för dina inlägg vibehöver många som dej.

Rusning till landsbygden Dennis Brunström
2013-04-12 11:32
David wilkerson skrev i sin bok Synen från 1975 sid 16 att folk kommer att fly från tätorterna till landsbygderna.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies