Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Vi är i dag gränslöst mer beroende av varandra”

Veckans nummer Publicerad: 2013-01-31 00:00

– Varje parti måste ha sina unika argument, annars behövs det inte, säger Alf Svensson, 74. Häromveckan var det 40 år sedan han valdes som partiledare för Kristdemokraterna vilket han sedan var under 31 år. Han har även varit biståndsminister och vice utrikesminister. År 2009 blev Alf Svensson inkryssad som kristdemokratisk EU-parlamentariker men han har också nyligen sagt att han inte ställer upp i nästa val 2014. Det innebär i så fall att han nästa år avslutar en unik partipolitisk karriär.

– Jag känner att jag funnits i politiken så många år nu och ska använda den tid och den ork jag förhoppningsvis har kvar till något annat än politiskt arbete. Eller rättare sagt partipolitiskt styrt arbete. Politiskt arbete är vi väl alla engagerade i på något sätt eftersom det handlar om vårt samhälle och hur vi agerar där, svarar Alf Svensson på frågan om varför han inte ställer upp i valet 2014.
När vi talas vid över telefonen befinner han sig fortfarande i Bryssel. Bara några timmar senare landar han i Sverige på väg till bland annat Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Helsingborg. Kristdemokraterna har liksom både Folkpartiet och Centern de lägsta siffrorna i opinionsmätningar på flera år. Frågan är hur det går i valet?
– Det vet ingen. Det är en alldeles för stor fixering vid opinionsundersökningar. Om man tittar på ett antal mätningar, om man nu ser på siffrorna i procent, så är differenserna väldigt stora. Men det handlar för Kristdemokraterna, för riksdagsledamöter och alla företrädare på kommunal och landstingsnivå, att presentera partiet på ett sådant sätt så att väljare tycker att det som Kristdemokraterna står för som sina unika argument, det är det jag vill ge min röst åt.
– Varje parti måste ha sina unika argument, annars behövs det inte. Om man upplever att fyra partier säger samma sak då är människan så funtad att då röstar man på det parti som syns mest, det vill säga det som är störst.
”Familjefrågor viktiga”
Samtidigt poängterar Alf Svensson att han känner sig trygg med att det är det som Kristdemokraterna är inriktade på.
– Man engagerar sig nu för och talar om barns och ungdomars uppväxt. Jag tror att det är väldigt viktigt att familjefrågorna, familjepolitiken, de ickemateriella frågorna får finna talespersoner. Det är ju så att det så att säga inte hjälper en männi-ska ”om hon vinner hela världen men förlorar sin själ.”
Alf Svensson föddes 1938 i Tidan i Skövdetrakten. Han blev lärare i svenska och historia och gick med i Kristen Demokratisk Samling redan när det bildades 1964. År 1966 valdes han för första gången in i Gränna stadsfullmäktige, som tillsammans med 10 andra gränskommuner blev Jönköpings storkommun 1970.
– Att sitta i Gränna stadsfullmäktige var något alldeles speciellt. Det handlade om ett fullmäktige i en stad med cirka 3 500 invånare. Man talar mycket om transparens i politiken. Den kunde gärna inte vara större. Alla visste hur deras ledamöter röstade på Brahegatan i Gränna. Om ärendet var lite kontroversiellt eller om det fanns olika uppfattningar så fick man stå till svars för sin uppfattning. Jag har minnen från den perioden som var väldigt lärorika och hälsosamma men som också tvingade oss att hålla ordning på våra handlingar.
– Sedan kom jag in i kommunfullmäktige i Jönköpings kommun med 100 000 invånare och en mängd olika kommundelar. Det är då bara att tillstå att kommunalråd och höga tjänstemän tar hand om åtskilliga av besluten för att den enskilde förvärvsarbetande ledamoten hinner inte, orkar inte och har inte möjlighet att göra det.
– Dessförinnan hade jag varit lärare i tio år och det var också en bra period för en politiker att ha stått framför klasser och lärt sig kommunicera och försöka fånga intresset.
Satt på Centerns plats
När partiets ordförande Birger Ekstedt dog 1972 valdes den då 35-årige Alf Svensson till ny partiledare. Innan dess hade han varit ungdomsförbundets ordförande sedan 1970. Men det tog närmare 12 år innan Alf Svensson tog sig in i riksdagen och då tack vare Centerpartiet.
– Det var tunga år för partiet. Men 1985 inledde vi en valteknisk samverkan med Centerpartiet och på det sättet blev jag invald. Jag lärde känna Thorbjörn Fälldin som jag har en mycket stor respekt för.
I riksdagsvalet 1991 fick KDS 7,1 procent och blev för första gången invalt i riksdagen. Alf Svensson utnämndes till biståndsminister i Carl Bildts regering 1991-1994. Han var också ledamot i Utrikesutskottet 2006, samt ledamot i Krigsdelegationen, Nordiska rådets delegation och Utrikesnämnden. År 2004 ersattes han efter 31 år som partiledare av Göran Hägglund. Och lagom till valet 2009 lämnade han så riksdagen.
– Jag var helt klar över att jag skulle sluta i valrörelsen då, det hade jag bestämt mig för. Men för att säga det riktigt rakt så blev jag lite nervös i samband med EU-valrörelsen 2009 och starka påtryckningar nästan krävde att jag skulle finnas med som det hette för att auktorisera listan. EU-valrörelsen rör ju inte upp så mycket damm, den är ju ganska anonym. Bekantskapen inom politiken får inte vara för kort för då räknas det inte. Det måste finnas ett mått av igenkännande och en känsla av att personen i fråga har erfarenhet från politiskt arbete för att man ska rösta.
Flera kända kristdemokrater ställde liksom Alf Svensson upp, exempelvis Rolf Åbjörnsson, Inger Davidsson, Chatrine Påhlsson Ahlgren och Ebba Lindsö.
– Då stod jag på plats nummer nio och det bestämdes klockan 23 på kvällen innan den dag då nomineringen skulle ske. Jag var då på ett hem i Marocko för unga kvinnor och barn som stöttes ut från sina familjer för att se om man kunde hjälpa dem till en drägligare tillvaro.
”Ville inte lura väljare”
– Jag hade inte tänkt hamna i EU-parlamentet och stod ju långt ner på listan. Men så började journalister och andra fråga vad jag skulle göra om jag trots allt kom in. Skulle jag då avsäga mig platsen utifrån något svepskäl eller sitta där bara något år? Då började jag fundera och tänka att skulle jag nu bli invald så kan jag inte lura människor som röstat på mig eller kryssat in mig. Då måste jag ställa upp.

Läs mer i Hemmets Vän nr 5 – 2013


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies