Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Dags att uppvärdera livserfarenheten

Veckans kommentar Publicerad: 2013-01-17 16:38

I söndags (13/1) sände SVT:s Agenda ett intressant inslag om ungdomsfixeringen i Sverige, att det unga ständigt framhålls som attraktivt och det gamla som något dåligt. Man exemplifierade med Barack Obamas tillträdande regering, där de nya ministrarna har långa yrkeskarriärer bakom sig inom politik och näringsliv. Flera av dem är över 70 år. I reportaget intervjuades också den förre S-näringsministern Björn Rosengren. ”Sverige är något infantilt i så mening att man hela tiden skjuter fram de unga. När människor är i 60-årsåldern tycker man att de har gjort sitt”, menade Rosengren. Visst är det så. Detta märks just nu inom Centerpartiet där sprickan gällande nya idéprogrammet blir allt tydligare. De unga centerpartisterna är nöjda med programgruppens arbete och säger ”ja och amen” till både månggifte, fri invandring och slopad arvsrätt. Karl Malmqvist, vice ordförande för Centerstudenterna, skriver på Svenska Dagbladets Brännpunkt (15/1) att programgruppens förslag är ”helt naturliga inslag i ett modernt, frihetligt och inkluderande parti” och att ”äktenskapsbalken borde tas bort eller reformeras”.

De något äldre, mer erfarna Centerpartisterna verkar skaka sina huvuden och ger i artiklar och insändare uttryck för att de inte begriper sig på de bakomliggande värderingarna hos sina yngre partikamrater. Och det är det fler som inte gör, visade det sig i veckan. ”I dagens Sverige har vi 70 000 invandrarungdomar som inte ens kan drömma om den kärleksfrihet som vi i majoritetssamhället tar för givet. Många av dem måste rymma från släktens dödshot när de stämplats som ’försvenskade’. Jag har själv hjälpt flera av dessa ungdomar att fly för sina liv”, skriver debattören och människorättsaktivisten Bahareh Mohammadi Andersson apropå centerförslagen. Hon fortsätter: ”De som vill tillåta månggifte borde göra en studieresa och besöka några länder där polygami är lagligt. Jag undrar om några av centerpartisterna […] skulle ha lust att ingå i ett harem?”

Ja, vi är många som undrar. För nu har det märkliga hänt, att genom normlöshet och bristen på förståelse av vad som bär upp ett samhälle i grunden har CUF:are hamnat på samma sida som muslimska åldermän och propagerar för polygami. Jag hoppas att de unga i centerrörelsen börjar lyssna till de äldre partirävarna. Vi behöver uppvärdera livserfarenhet och den form av visdom som bara livet kan ge oss, i Sverige generellt och sannerligen i Centerpartiet.
Åke Hällzon

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Väpnade konflikter hot mot Sverige
Landsbygdsparti utan landsbygd
Vårda de platser där tillväxt finns
Ja, julen är en kristen högtid
Underkänt för Lucia på Mariehemsskolan
Traditioner förändras över tid
Det utsläppta håret som symbol för frihet
Advent som väntans och hoppets tid
Var tacksam för livet
Läxhjälpsmiljoner utan uppmärksamhet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies