Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Centerpartiet på villovägar

Debatt Publicerad: 2013-01-10 16:44

Hur kunde det där hända? Centerns programförslag har förbryllat många, och upprört inte riktigt lika många. Det är ju inte riktigt rimligt att denna mix av kommunala stöttepelare, skogsbrukare, syföreningstanter, småföretagsentusiaster och nubbelobbyister skulle ha fått för sig att harem är en kul idé.
Ändå står det där i texten. Som en liten underlighet bland flera större, omgivna av det som egentligen är ännu mer allvarligt – stora ytor där det är blankt: om arbetslösheten, om stora delar av skolfrågorna, om sådan socialpolitik som inte är sjukvård och äldrevård.
När det blir färdigt blir det säkert inte ett knäpp om månggifte. Hugskott utan förankring silas bort i en riktig beslutsprocess. Mer stabilt folk kommer att ingripa.
Men bättre fråga är som sagt: Hur gick det där till?

Bästa svaret tror jag Dagens Nyheters förre chefredaktör Svante Nycander har pekat på. Näringslivets opinionsmaskineri har lyckats förleda ett parti att agera så att dess väljare inte känner igen det.
Ja, dessvärre, i Centerpartiet syns följder av det långvariga, målmedvetna arbetet på att med Timbropengar göra borgerliga ungdomspolitiker och påläggskalvar mer högerinriktade på vissa speciella sätt.
Det som matas ut från det hållet är ett sätt att tänka, och ett sätt att låta bli att tänka. Ett ganska litet antal principer och värdepremisser beskrivs som frihetliga och nöts in. Med stöd av dem klipper man till med mycket bestämda ståndpunkter som gärna drivs till sin spets. Att de i praktiken kan kollidera med andra viktiga mål och underminera enskilda människors frihet är något man ogärna fördjupar sig i. Och så finns det stora områden där principerna upphör, där det blir tomt och tyst.
Ett par exempel:
Princip: Staten ska inte lägga sig i människors samliv. Oftast mycket rimligt. Men, slutsats: Inga lagliga hinder mot att vara gift med flera. Konsekvenser för kvinnor? Ja, dit kom man liksom inte.
Eller så här: Staten ska bli mindre. Men grundtrygghet ska finnas. Och pensionssystemet då? Och sjukförsäkringen? Inget svar. Tomrum, utom att grundtrygghetslinjen logiskt pekar mot att riva upp pensionssystemet, något partiet knappast kan ge sig på.
Eller alkohol. Princip: Staten ska inte lägga sig i. Men att alkohol vållar enorma skador och tar ifrån människor både frihet och hälsa? Nej, tystnad i centerprogrammet. Där står just inget om sociala klyftor som hot mot enskilda människor och mot ett fritt samhälle.

Från Timbro vill man gärna att de här ensidiga, begränsande tänkesätten ska kallas ”liberalism”. Verklig liberalism ser ut på ett annat sätt, den är för demokrati och frihandel men också en social reformrörelse och folkbildningsidé.
Det är riktigt att Centerpartiet blivit mer liberalt, jämfört med både Hedlunds och Johanssons tid. Partiet är numera frihandelsvänligt så som socialdemokrater, folkpartister och med tiden även moderater och kristdemokrater länge varit.
Men egendomligheterna och de stora luckorna i det nya centerförslaget har inte kommit dit genom påverkan från liberalt politiskt håll – de är däremot en följd av att en liten grupp personer hamnat i nyckelställning efter att ha lärt sig ett förhållningssätt från kretsarna runt Timbro.

Alla borgerliga partier bör ta varning av det som hänt. De andra partierna har för tillfället mer stadga och starkare ledare – Reinfeldt, Björklund och Hägglund har alla en hälsosam distans till Timbrohögern.
Men i alla fyra partierna gör man klokt i att akta sig för allianspolitikens näringslivsfinansierade dödgrävare.

Åke Wredén, frilansjournalist och ersättare (FP) i Jönköpings läns landsting


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies