Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Traditioner skapar trygghet

Ledare Publicerad: 2012-12-13 15:18

Ingen kunde förmodligen tro att en pepparkaksgubbe skulle orsaka en sådan folkstorm i helgen som den förbjudna pepparkaksgubben i Kanalskolan i Laxå åstadkom. Ingen sång om Pepparkakeland i vårt Luciatåg, inga pepparkakor till saften och absolut inga pepparkaksgubbar var budskapet.
Men ibland rinner som bekant den välkända bägaren över och mer än 2 000 ilskna kommentarer ramlade in till Nerikes Allehanda under söndagen. NA var den tidning som först skrev om förbudet mot pepparkaksgubbar. Senare under dagen hade de flesta medier berättat om Laxåskolan och på de sociala sajterna på nätet var stämningen upphetsad.
På eftermiddagen tvingades förvaltningschefen att backa från beslutet genom att påstå att det hela var ett missförstånd. Något som modern till den ratade pepparkaksgubben förtrytsamt avvisade.

Förmodligen ville klassens lärare väl, men ibland blir det ändå helt fel. Eftersom de flesta pepparkakor är bruna precis som pepparkaksgubbarna som kommer från Pepparkakeland så anade kanske läraren att hela ”pepparkakskittet” var rasistiskt. Nu finns det som bekant vita pepparkakor också, men det hade nog inte blivit bättre om gubbarna varit vita män i sina bästa år.
Det skrämmande är att det folk som en gång kallades ärans och hjältarnas nu hukar i buskarna av rädsla för att någon skall känna sig kränkt eller att man själv skall kallas rasist. Till slut blir emellertid absurditeterna så många att hela samhällsklimatet upplevs som sjukt.

Vi svenskar är förvisso inte rasister eller främlingsfientliga. Fortfarande anser den stora majoriteten av oss svenskar att alla människor har samma värde. Även den som inte kallar sig kristen har någonstans i sitt inre en djupt rotad föreställning om att människan en gång skapades till Guds avbild. Bibelorden om att inte hata, förnedra eller döma sin broder vare sig i ord eller handling hör ännu till den inre livskompassen för många människor. Därför har Sverige alltid varit fredligt.
Inget land har heller per capita bidragit med så mycket u-hjälp som Sverige och inget land har tagit emot så många invandrare och därmed också i stor utsträckning svarat för deras försörjning tills de fått möjlighet att klara sig själva. Precis som andra folk så är svenskarna stolta över sitt fosterland och sitt samhälle. Och precis som andra folk så känner de också en trygghet i en gemensam kultur och traditioner som skapar stadga i tillvaron.

Varje ny generation ser fram emot att få delta och glädjas i dessa traditionella firanden antingen det nu handlar om Luciatåg, påskkärringar, midsommardanser eller advents- och julsamlingar. Att ta ifrån barnen denna rätt att tillsammans med familjen och andra vuxna i gemenskap och glädje få uppleva de traditionella firandena skapar otrygghet och rotlöshet. Hur känner sig en glad tioåring som fått en ny pepparkakskostym när fröken säger sitt ”Du får inte vara med”. Nog blir detta ett sår för livet.
I dagens demokratidebatt påpekar många forskare att de generationer som gått före oss fortfarande har en röst i vårt demokratiska system eftersom de påverkar dagens samhälle genom att traditionerna vårdas.
Hemmets Vän 13 december 2012


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies