Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vad är religion, Skolverket?

Ledare Publicerad: 2012-11-29 16:34

Nu har Skolverket meddelat att det är fullt tillåtet att förlägga en skolavslutning till kyrkan. Ett villkor finns dock med i beslutet. Inga religiösa inslag får förekomma. Bland de förbjudna religiösa inslagen nämns bön och psalmsång. Trots att eleverna befinner sig i Guds hus får varken Gud eller namnet Jesus nämnas. Hur det är med Josef och Maria är mera osäkert. Ofta finns det en vackert uppbyggd julkrubba i kyrkan. Om någon intresserad elev då undrar vad figurerna i det där konstiga huset heter så måste läraren hålla tyst. Möjligen kan den tillfrågade läraren klara sig från den pinsamma situationen genom att svara att det där bryr vi oss inte om, det var så länge sedan. Men på julafton, då minsann, då kommer Kalle Anka och hans vänner. Det får du se fram mot.
Den som besöker en kyrka möts omedelbart av en arkitektur, bilder, skulpturer och ting av olika slag som har en religiös historia och laddning. Om detta bör dock eleverna inte få veta något. Nästa steg i förnekandet av vår historia blir förmodligen att alla religiösa symboler måste täckas över.
Vad händer om någon elev vill tända ett ljus och sätta i ljusbäraren. Varför gör man så, fröken? Fröken kan ju alltid svara att det är vackert med ljus när det är mörkt ute.
I Skolverkets anvisningar för skolavslutning i kyrkan meddelas att Den blomstertid nu kommer får sjungas. Det är bara att tacka för denna oväntade generositet.
Denna psalm kan enligt Skolverkets ideologiska analys mera upplevas som tradition än religion. Däremot är det oklart om någon klassisk julpsalm kan sjungas. Till Skolverkets förskräckelse innehåller julpsalmerna hyllningar till undret i Betlehem.
Många försiktiga rektorer kommer förvisso att våndas natten lång om skolkören väljer att sjunga Stilla natt, Nu tändas tusen juleljus eller När juldagsmorgon glimmar. Här gäller det att tassa försiktigt precis som tomtarna i vrårna så att ingen blir kränkt. Möjligen kunde kören i stället sjunga Jag såg mamma kyssa tomten.

Att önska barnen en välsignad jul genom att läsa Herrens välsignelse är däremot förbjudet. Precis som bibelorden om att ett ljus skall tändas hur mörkt det än är eller att en kung som skall skapa fred på jorden har fötts. Undret i Betlehem för 2 000 år sedan och som följt oss genom seklerna bör inte nämnas. I musik, litteratur, poesi, arkitektur och litteratur har denna händelse åter och åter speglats och firats varje jul av 2,1 miljarder kristna i världen. Om detta bör däremot intet sägas. Bättre då om rektor talar till eleverna och varnar dem för att cykla utan lyse och komma ihåg att borsta tänderna när de ätit julgodis.
Nog är det intressant att tänka sig hur det skulle vara om julavslutningen skulle hållas i Folkets hus där väggarna pryds av flaggor och standar med socialistiska budskap. Skulle föreståndaren som hälsar välkommen tillåtas att berätta lite om det som finns i lokalen och vad dessa symboler betytt för elevernas förfäder?

Förmodligen är Sverige ett av få länder, kanske det enda, i världen som skäms över sin historia, förnekar sin kultur och föraktar sin tradition och sina rötter. Sverige har varit ett kristet land i mer än 1 000 år. Vår nation och kultur är grundad på arvet från Aten, Rom och Jerusalem. Asatron blev aldrig någon statsreligion och islamismen har heller inte med sina sharialagar dominerat Sverige. Många av våra kristna företrädare i riksdagen borde uppmärksammat detta. Och kyrkoledare av alla slag, som många förväntat sig skulle slå vakt om julens kristna budskap, har tydligen abdikerat. Skönt då att lyssna till de klassiska profetorden Dock natt skall icke förbliva där nu mörker råder.
Hemmets Vän 29 november 2012


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Det kristna arvet har byggt upp Sverige Ulrik Petersson
2012-12-01 20:27

Det kristna arvet har byggt upp Sverige!


Den blomstertid som nu kommer

Det är självklart att vi ska ha skolavslutningen i kyrkan. Ansgar kommer till Birka som den förste missionären i Sverige. Olov Skötkonung låter döpa sig i husaby källa. Sverige är kristnat och hedendomen besegrad. Det kristna arvet har byggt upp vårat land Sverige. Bibeln är Guds ord. När man pratar med muslimer tycker de att vi svenskar ska vara glada för våra kristna rötter för det står även om Jesus i Koranen. Jag läser en bok som heter ”Från Jihad till Jesus” Ett dramatiskt vittnesbörd från en omvänd muslim. Författare Christopher Alam. Jesus säger själv i Johannes 14:6 Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn som givits åt människor genom vilket vi blir frälsta. Apostlagärningarna 4:12.

Med Vänlig Hälsning

Ulrik Petersson
Skillingaryd

Ps. Ansgar kom år 829. Ca år 1000 blev Olov Skötkonung döpt i Husaby Källa. Ca år 1100 blev Sverige kristnat och hedendomen besegrad. Ds.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Våga visa samhörighet
Låt aldrig hoppet slockna
Antisemitisk vind i Sverige


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies