Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Viktigt stå fria även i framtiden

Veckans kommentar Publicerad: 2012-11-15 16:13

I veckan lade regeringens särskilda framtidskommission fram sin rapport om hur civilsamhället kommer att se ut i framtiden. Författare till rapporten är Tobias Harding, till vardags samhällsvetare vid Linköpings universitet. I stora drag kan civilsamhället beskrivas som våra samlade ideella aktiviteter, när människor på något sätt hjälper varandra utan inblandning av det offentliga eller näringslivet. När jag läser rapporten får jag veta att hela 80 procent av svenskarna är medlemmar i en förening – sjunger i kör eller är med i en syförening. Utöver det arbetar 48 procent på något sätt ideellt, i minst en organisation.

Regeringen gillar föreningslivet. Det ska vara öppet och tillgängligt för alla. I rapporten understryks gång på gång hur viktigt det är att stödja civilsamhället, för trots trenden mot ett mer individualiserat samhällsklimat så engagerar sig svenskarna för och med varandra. Rapporten slår också fast att civilsamhället i framtiden kommer att spela en ännu större roll för hela landets utveckling, och man är mån om att föreningar och kyrkor ska växa, utvecklas och engagera fler människor. Om jag läser Hardings rapport rätt, ser det alltså ut som att statsbidrag till församlingar och ungdomsorganisationer kommer att bli kvar. Detta eftersom utredarna ser framför sig att ideella organisationer i allt större utsträckning kommer att anställa personal och utföra mer krävande uppgifter.

Frågan är då hur kyrkan ska ställa sig till allt detta? Vid en första anblick ser det bra ut. Självaste regeringen kan tänka sig bidra med mer pengar till verksamheten. Sedan är frågan, till vilket pris? Själva tanken med en kristen församling är i grunden att var och en bidrar efter förmåga och ger till dem som behöver. Inte att politiker ska kasta pengar på det som i stunden råkar vara rätt och korrekt. För även om staten vill väl, är det inte alltid som kyrkorna och staten går samma ärenden. Frågan är hur oberoendet från staten ska garanteras kyrkan om staten samtidigt anger villkoren för utbetalningarna? För även om staten nu säger sig gilla kyrkorna är frågan om kyrkorna kommer att vara lika förtjusta i statens pekpinnar.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Värna integriteten Lennart Jacobson
2012-11-15 18:39

Håller med Dig helt. Det är alltid lätt att ropa på statliga och kommunala bidrag. Men för Guds rike är det snarast en frestelse. Vi måste vara fria från beroende av statens och icketroendes subventioner.

Samtidigt förstår jag Attefall, som med rätta tycker att samfunden är väl förtjänta av stöd.

Tack och lov för att vi hittills inte varit beroende av staten.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Israels svar riskerar den nya alliansen
Här är frågorna ni behöver ställa er, Equmeniakyrkan
Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies