Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kristna håller på att utplånas

Debatt Publicerad: 2012-11-08 15:23

De kallas för världens mest förföljda grupp. I många delar av världen förföljs, diskrimineras och mördas kristna enbart på grund av deras tro. Var femte minut mördas en kristen någonstans i världen. Det är över 100 000 på ett år. Den kristna hjälporganisationen Open Doors uppskattar att runt 100 miljoner kristna förföljs världen över.
Att folk som bekänner sig till den kristna tron förtrycks och förföljs på många håll i världen är dessvärre inget nytt fenomen. I Turkiet drogs hela den kristna civilisationen sedan tusentals år upp med rötterna i folkmordet 1915. Offren utgjordes främst av armenier, men även syrianer, assyrier och kaldéer drabbades i hundratusental. Det osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning.
Sedan mitten av 80-talet har runt en miljon kristna flytt från Irak. Idag återstår blott en halv miljon. Många har tagit sin tillflykt till Syrien, där läget inte är mycket bättre. I Syrien, med den näst största kristna minoriteten i regionen efter Egypten, väntar ett bokstavligt helvete för de kristna när Assads regim faller. Många kristna syrianer tar redan nu sin tillflykt till Sverige. I Egypten uppskattas 100 000–200 000 kristna kopter redan ha lämnat sedan Mubaraks fall.

I Palestina pressas kristna från israelisk ockupation och palestinsk extremism. I Gaza finns endast ett tusental kristna kvar. Idag utgör de kristna i Palestina enbart några procent, för hundra år sedan var de en femtedel. I Libanon är läget för de kristna än så länge stabilt. Men osäkerhet råder om utvecklingen i Syrien och om kriget spiller över till Libanon. Sedan 1943 har den kristna närvaron i Libanon minskat från ungefär hälften till att idag utgöra en tredjedel.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att många kristna i Mellanöstern befinner sig i en mycket utsatt situation. Kristendomen har sitt ursprung i Mellanöstern. Idag frodas islam och judendom i sina ursprungsområden medan kristendomen håller på att utplånas.
Kristna föder färre barn än muslimer, de emigrerar i högre utsträckning och de utsätts på sina håll för systematiskt våld från islamister. Det spelar ingen roll att det endast är en liten del av alla muslimer som är terrorister, det räcker med en handfull personer för att skrämma slag i en hel minoritet.
Detta sker mitt framför våra ögon, men engagemanget för de kristna i Mellanöstern är beklämmande svagt i Sverige och andra länder. De kristna måste ges skydd och detta måste bli ett bärande element inom såväl EU:s politik för det södra grannskapet som amerikansk utrikespolitik för Mellanöstern och Nordafrika.

Utplåningen av kristna innebär, i kombination med att alla judar lämnat för Israel, att regionen riskerar att förlora en väsentlig del av sin mångfald. Libanon är det mest demokratiska arablandet men där är också de kristna flest i förhållande till folkmängd, vilket visar att religiös mångfald har en positiv inverkan på samhället och att kristna kan påverka sin omgivning. Läget i Syrien gör dock situationen prekär.
Istället för att anamma ett regionalt perspektiv på minoriteters rättigheter och utsatthet riktar kyrkan i Sverige gång på gång sin kritik mot Israel, regionens enda demokrati. Är det inte därför smått ironiskt att Israel snart är det enda landet i hela regionen där de kristna kan vara trygga?

Johan Pehrson, riksdagsledamot (FP)

Fredrik Malm, riksdagsledamot (FP)

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies