Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vem skulle sakna er?

Veckans kommentar Publicerad: 2012-11-08 15:10

Efter förra veckans kommentar om SVT-inslaget om den nya moskén som nu står klar i Flen har jag fått många reaktioner. Det är tydligt att ämnet engagerar. Och även om nyheten om ombyggnationen av Pingstkyrkan inte var ny, exempelvis Eskilstuna-Kuriren har skrivit om försäljningen för flera år sedan, blev det först i förra veckan känt för en bredare allmänhet.
Framför allt var reportagets andemening och bildsymbolik mycket tydlig. Frikyrkor slår igen, moskéer byggs. Bilder ger också nyhetsberättelser dimensioner på ett sätt som ord inte kan. Jag kommer aldrig glömma skuggan av korset som en gång satt på väggen till det som nu är moské.

Det som dröjt kvar hos mig i veckan är reaktionerna från ortsborna själva. I SVT-reportaget fångade reportern några röster på stan, ett klassiskt journalistiskt grepp i tevesammanhang. Vad tyckte Flen-borna om att Pingstkyrkan nu byggts om till moské? Just ingenting. Det spelar ingen roll, sa de, den får gärna bli moské, vi har ingen tanke om det.
Just detta borde varje kristen församling ta till sig. Visst kan det vara obekvämt att ställa sig dessa frågor, men de är livsviktiga inför framtiden: Vem skulle sakna oss om vi försvann? Skulle någon ens göra det? Eller, skulle reaktionen bli som i Flen – det spelar ingen roll om kyrkan bli moské, för ingen märker av oss längre. Möjligen gjorde vi avtryck förr, men inte nu längre.

Det behöver inte vara så här. På dig ska jag bygga min församling, säger Jesus till Petrus. Jag tror att han säger det också till oss. Det är vår tur nu, det är på oss det bygger. Gud har ingen annan missionsorganisation än högst vanliga församlingar till buds. Samtidigt måste vi komma ihåg att ingenting sker av sig självt och allt har ett pris, så också i kyrkan. Att vara en del av en kristen gemenskap innebär att jag betalar, inte nödvändigtvis med mina pengar, med väl med mina böner, min tid och mitt engagemang. Det är först då vi kan göra skillnad, då har vi framtiden för oss.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Livsviktigt David Kristoffersson
2012-11-14 23:59
Välformulerad och i rätt Anda

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Vad kan regeringen lära av religiösa friskolor?
Det starka samhället
Nu vänder det
Svenska skolpolitiker - lär av Finland
Vet Akademibokhandeln varför vi firar jul?
När Löfven intervjuas ökar stödet för Åkesson
Vi får inte vara aningslösa
Bomberna kan motas med bön
Det grova våldet hotar samhället
Med hjärta och realistiskt sinnelag


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies