Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Allt som blev kvar - "en svag skugga"

Veckans kommentar Publicerad: 2012-11-01 16:09

I tisdags (30/10) rapporterade SVT:s nyhetsredaktioner att den gamla Pingstkyrkan i Flen nu är färdigrenoverad. Det fattas bara guldfärg på några dörrfoder och inom någon vecka kommer den nya mattan på plats – sedan är förvandlingen till moské slutförd.
I inledningen av inslaget säger reporterrösten: ”Ingenting påminner längre om byggnadens historia, utom på ytterväggen – en svag skugga efter det kors som prydde byggnaden i 70 år, så länge den var Pingstkyrka.” Jag ryser. Vilken bild. En svag skugga av korset. Är det allt som blir kvar av svensk frikyrklighet?

Låt mig nu säga att som kristen tror jag inte att Gud bor i hus. Han bor i människors hjärtan genom sin Ande. Han finns överallt. ”Gud var här och jag visste det inte” utbrister Jakob förvånat i Gamla testamentet. Men samtidigt kan jag inte värja mig från den övertydliga bilden av ett misslyckande: Ett hus där Guds församling tillbett i över ett halvsekel omvandlas till moské eftersom de kristna i staden blev för få. Imam Abd al Haqq Kielan i Eskilstuna, där den muslimska församlingen för något år sedan också köpte en kyrka och byggde om den till moské, konstaterade i våras att ”muslimer köper kyrkor överallt i Europa nu. De [kristna] har ett vikande besökarantal och de andra [muslimerna] har ett ökande, helt enkelt” (Svt 14/5).

Så vad gör vi? Det kan inte och får inte vara så, att de enda kristna kyrkor som växer i Sverige 2012 har det gemensamt att musik­volymen är högre, bildskärmarna i gudstjänsten större och dess ledare mer karismatiska än andra? För inte måste väl en gudstjänst vara en producerad show med ljus, ljud och rök för att Jesu budskap ska bli attraktivt? Frågan infinner sig: Är inte Jesus budskap, som vi kristna i Sverige förstått, förvaltat och levt det, gott nog? Är allt som blev kvar en svag skugga på en fasad?
Jag tror vi behöver be. Vi behöver Jesus, mer än någonsin. Så till dig som läser detta, be med mig i denna allhelgonatid: Jesus Kristus, bevara Din kyrka i Sverige. Hjälp oss fatta kloka beslut. Hjälp oss förvalta Ditt evan­gelium. Visa oss vägen framåt och ge oss mod att gå den.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Inte bara en skugga Bo Lönegren
2012-11-02 17:04
Så mycket du säger är så rätt. Vi lever verkligen i skuggorna och inte som de ljus vi är kallade att vara. Tråkigt bara att du polimiserar mot växande församlingar för att de använder modern teknik. Jag tror inte att det är det som gör att de växer utan att de i sin verksamhet berör och angår människor ute i samhället och att de erbjuder ett Krisuscentrerat budskap! Om fler gjorde det i stället för att stänga in sig i sina kyrkor skulle vi se ett annat Sverige.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?
Pingströrelsens vägval
Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies