Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Håller svenska språket på att försvinna?

Debatt Publicerad: 2012-10-25 00:00

För inte så länge sedan var jag på besök i en kyrka där man nyligen haft en Grand opening det vill säga en invigning av kyrkan. En slogan som mötte oss var We love Sundays, vi älskar söndagar, och på t-shirten som kyrkan tryckt upp stod det We love You, vi älskar dig och så skulle man svara på frågan What do you think about us, vad tänker du om oss?
Alltså en svensk församling med sina sloganer på engelska. Pastorn visade också serveringslokalerna och berättade att man nu har en lounge det vill säga ett café en trappa upp.
Jag fattade att man numera sjunger alla sina lovsånger på engelska och vid frågan om man predikar på engelska också var svaret: ”Ja, det gör vi nog snart”.

Vad är detta? Är detta i Sverige? Är detta en framtida framkomlig väg för fler kyrkor? Vart tar det svenska språket vägen? Blir vi alltmer oförmögna att kommunicera på svenska? Måste vi ta till engelskan i alla sammanhang? Vilka konsekvenser får det? Är engelskan inte bara ett språk utan ett tankemönster och en kultur, som får insteg i våra kyrkor och vars negativa och positiva påverkan vi borde analysera? Är detta en kyrkans anpassning till en omgivande kultur som blir alltmer amerikaniserad, underhållningspräglad och ytlig?
Några tendenser kan man iaktta. Det första är att det svenska språket utarmas och diverse svordomar ökar alltmer i kommunikationen. Numera är det väl ingen som ber om ursäkt för att man svär, det flödar friskt av svordomar i massmedia och i samtalet människor emellan. På nätet förgrovas språket och kränkningar och diverse språkliga skändningar blir allt vanligare. Detta eggar andra till ett förgrovat språk.

Numera är det vanligt att affärerna annonserar SALE i­stället för REA, när de säljer ut sina varor billigare. Kappahl har just nu en kampanj under rubriken I like Your style, jag älskar din stil och förut har man haft en slogan We are family, vi är en familj. Film- och boktitlar översätts inte längre och inte heller stora delar av reklamen i tv. Snart kommer väl inte amerikanska och engelska filmer att få en svensk textremsa. Alla förutsätts kunna engelska. Fler och fler avhandlingar vid universiteten skrivs också på engelska och föreläsningar tolkas i allt mindre utsträckning.
De flesta sånger i Melodifestivalen och i andra sammanhang sjungs också på engelska och det kanske inte gör så mycket eftersom texterna har förlorat sitt värde och istället är det musiken, dansen, showen och alla effekterna med ljus, rök, eld och annat som är viktigt. Dessutom upprepas samma meningslösa meningar gång på gång och ingen vet egentligen vad budskapet är. Det har för länge sedan drunknat i den högljudda musiken och i sångarnas hysteriska skrän.

Måste inte kyrkorna hålla emot denna utveckling? Måste inte vi gå i bräschen för att vakta, vårda och utveckla vårt eget språk? Tala svenska i annonser, sloganer och reklam! Sjung sånger och lovsånger på svenska? Utveckla vittnesbörd och predikan så att språket får djup och bärighet i vår tid! Prioritera uppgiften att tala ”på vårt eget språk om Guds väldiga gärningar”.
Du som vill veta mer om försvaret av det svenska språket kan gå in på www.språkförsvaret.se

Bo Wettéus


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Svenska språket - snart ett bortglömt språk? Iris Sellgren
2012-10-30 08:24
Håller med fullständigt. Det är en nonchalans utan like mot det svenska språket att använda engelska i tid och otid. Dessutom väller engelska fenomen in i vårt språk, t ex särskrivningarna, som kan leda till en massa missförstånd (min doktors avhandling i st för min doktorsavhandling). Uttryck som "enda up" kan ju också missförstås, då vi har ett eget uttryck "ända upp till" o s v. Nej, var stolta över vårt eget språk och använd det i första hand när vi rör oss bland svenskar!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Därför kollapsade svenska skolan
Värna den restriktiva alkoholpolitiken
Finland stod emot – behöll friheten
Hat mot våra grundläggande värderingar kan inte accepteras
I Sverige saknar man respekt för sina medmänniskor
Bekämpa alla yttringar som kränker en annan människas tro
Hög tid för ny era av samhällsbyggande
Både vetenskap och historien talar till kristendomens fördel
Bokbränning är ett brott mot yttrandefriheten
Att ha identiteten på rätt ställe


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies