Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Människorna mellan lindarna

Veckans kommentar Publicerad: 2012-10-25 00:00

Minns ni den berömda teve-eken? Ungefär vid denna tid förra året rapporterades det om en ek utanför Sveriges Televisions lokaler på Gärdet i Stockholm. Eken var minst 500 år gammal sas det, kanske till och med äldre än så. Arborister hade undersökt trädet och kommit fram till att risken för att det skulle blåsa ner var överhängande. Den som följde nyhetsflödet minns kanske att engagemanget från boende i området blev stort. Det skrevs protestlistor och ordnades demonstrationer under parollen ”Rädda teve-eken”.
Nu händer det igen, denna höst i Göteborg. Stadens kommunala Park- och naturförvaltning har upptäckt rötskador i de gamla lindarna på Vasagatan mellan Avenyn och journalisthögskolan och de ska ersättas med lönnar. Men gamla träd tar man som bekant inte ner hur som helst. ”Protesterna mot trädfällningarna växer” läser jag i Göteborgs-Posten (22/10). ”Vi vill ha lindarna kvar!” skanderar de boende i Vasastan som enligt artikeln ”hoppas på att folk kommer dit och kedjar fast sig i träden”.

Jag har svårt att förstå dessa starka känslor för träd. På samma gata, mitt bland de stackars lindarna, ligger Göteborgs Räddningsmissions café för hemlösa. Varje dag kommer över 100 gäster till caféet. De flesta lider av någon form av missbruksproblem, psykisk ohälsa eller socialt utanförskap. På caféet kan de som under natten sovit i parkerna omkring få en rejäl frukost och läsa en dagstidning. På caféet finns också möjlighet att sköta sin hygien, tvätta sina kläder eller få nya ur förrådet av plagg som skänkts. Den som behöver ringa får låna telefonen. Är inte detta en verksamhet som borde engagera de närboende? En plats där människor möter värdighet och värme.
Träd må vara både gamla och vackra, men om de rör upp större känslor än de utslagna omkring oss, då är perspektiven fel. Låt träden falla, och låt det bli en påminnelse om att det alltid är människor som ska väcka vårt engagemang och sympati.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Håller Per Olsson
2012-10-26 18:02
med till fullo.

Är det inte lindar så är det vargar eller något annat som blir det viktigaste att engagera sig i.

Människorna ligger väldigt lågt på den skalan.

Misstänker att det ligger en blandning av skam och förakt inför medmänniskornas misslyckande.

Det är så mycket lättare att engagera sig för något oviktigt som inte kräver något arbete i det svåra, skitiga männskliga förfallet.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?
Pingströrelsens vägval
Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies