Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Mor och dotter hotas av utvisning till döden i Iran

Veckans nummer Publicerad: 2012-09-13 15:17

– Det här är ju inte klokt. Det är en grundläggande rättighet i varje medlemsstat i Europa, att man har rätt att tänka, tala, skriva, tro och tvivla och det ska ingen människa lägga sig i. Det säger den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

Genom Hemmets Vän får hon höra berättelsen om Amireh Alirezaei och hennes 19-åriga dotter Zeinab Zavvar. Sedan två år är de döpta och medlemmar i Änge­bykyrkan i Fellingsbro. Men enligt Migrationsverket och Migrationsdomstolen ska de utvisas till sitt tidigare hemland Iran.
Den som konverterat från islam till kristen tro i Iran kan avrättas. Migrationsdomstolen och Migrationsverket tror inte på Amirehs och Zeinabs omvändelse och har ställt märkliga och även okunniga frågor kring deras konvertering.
För fyra år sedan flydde Amireh Alirezaei och dottern Zeinab Zavvar från Iran. De sökte asyl i Sverige. Amireh anklagades för otrohet och hade dömts till döden. Över dottern Zeinab vilade hotet att mot sin vilja bli bortgift.

Kontakt med kyrka
När mamman och dottern kom till Sverige hamnade de i Fellingsbro och ganska snart, för mer än tre år sedan, fick de kontakt med Ängebykyrkan. Samtal och gemenskap med medlemmar och pastorn i kyrkan ledde så småningom till att de döptes och blev medlemmar i församlingen.
Ingemar Olsson, pastor och musiker, som sedan januari är deltidspastor i församlingen, har följt och samtalat mycket med Amireh och Zeinab.
– Jag är helt övertygad om att de lämnat islam och blivit kristna, säger Ingemar Olsson.
I fredags följde Hemmets Vän med Ingemar och den iranske läraren Behroz Kurdahmadi, som bott länge i Sverige. Först mötte vi mamman Amireh på psykiatriska avdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. I torsdags fördes mamman dit från det låsta flyktingförvaret i Flen sedan hon kollapsat efter att ännu en gång fått avslag på sin begäran att få stanna i Sverige. Senare på kvällen, trots att hon inte orkade äta, körde ändå personal från flyktingförvaret henne tillbaka. Hon kände sig mindre orolig att få vara med sin dotter i Flen än i ett delat rum på en psykiatrisk klinik.

Läs mer i Hemmets Vän nr 37 – 2012


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Satsa på skolor för barn i konfliktområden"
"Det är pengar i sjön"
"Alla mina resor lärde mig att älska människor"
"Vi har haft många fina samtal"
"Idag växer kyrkan där den är som svagast"
EU-basen: "Att rädda liv kan inte väljas bort"
Migrationspolitik splittrar
"Kränkningarna har blivit vardag för unga kristna"
"Viktigast att se människan"
"Drönarpiloten" Bengt fotar kyrkor från ovan


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies