Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sverige - mer extremt än lagom

Debatt Publicerad: 2012-08-16 15:34

Ett kort tv-inslag sätter i gång tankarna. Det handlar om tatuering. En ung tjej som redan hade ett antal tatueringar skulle nu få ytterligare en. Någon lämplig yta att placera det önskade ansiktet där ena halvan doldes av en mask skulle det tydligen finnas. Tatueringarna är en del av min identitet, berättade hon för intervjuaren innan tatueraren själv hukande under sin keps ingrep och talade om hur det hela skulle gå till. Sverige är det land som har flest tatuerade personer fick reportern veta. Huruvida detta är en stor fråga kan alltid diskuteras. Men att det finns personer som efter några år ångrar sina tatueringar kan man vara säker på. En fullriggare på bröstet kanske inte är lika attraktiv bland tynande muskler och ökande rynkor. Men vem tänker på sådant när man är 20 år. Det handlar nämligen om trygghet och identitet. Saknas detta inombords kan det hjälpa att pryda ytan. Bara för identitetens skull.

Vi svenskar har länge ansett att vår styrka är att vi är ”lagom” i alla avseenden. Mellanmjölkens land som vi ofta med stolthet kallar Sverige inför imponerade turister.
Nu visar det sig emellertid att denna föreställning om oss själva har fått sina törnar. I en omfattande studie bland Europas stater om värderingar visade det sig att Sverige låg i botten när det gällde tilltron till familjen och i toppen när det gällde att ha förtroende för staten. Några mellaninstanser som familj, släkt, ideella organisationer, kyrkor etcetera behövdes inte. Staten ordnade allt ner på individnivå.

I en annan studie om värderingar bland befolkningen i 23 länder visas att synen på religion varierar kraftigt. I Sverige var 81 procent av den studerade gruppen negativa till religionen. Detta i jämförelse med katolska och islamska länder där siffrorna låg runt 40 procent. Ur Forskning och Framsteg 5.2012.
Etnologen Åke Daun visar i en undersökning om vad svenskar anser viktigast i livet att förändringar skett mellan 1988 och 2011. Hälsa är fortfarande ett toppvärde medan ärlighet minskat kraftigt. Ett behagligt liv med njutning och spänning ser allt fler fram emot som det som är viktigast i livet.
På en internationell sajt, tyvärr missade jag vilken det var, fanns en rubrik Sweden, The big laboratory. I Sverige prövas allt. Det handlade om pappamånader, HBTQ i allmänhet och förslaget om hen. Könsskillnader erkänns inte eftersom de enligt genusteoretikerna är sociala konstruktioner. Andra exempel på laboratoriet var småbarn på dagis, mängden aborter och den omfattande invandringen i förhållande till den egna befolkningens antal. Till detta kan också läggas makthavares och medias förtryck av det fria ordet.
Nog vore det intressant om data av detta slag också fanns med på den politiska agendan, där det tyvärr mest handlar om ekonomi och arbetslöshet. Värderingar och moral som ärlighet, förtroende och tillit saknar tyvärr en offentlig arena där detta kan diskuteras. I den mån det förekommer verkar det stanna inom prediko­turernas domäner. Så det får väl bli tatueringens välsignelse som skapare av trygga identiteter som vi får samlas kring.

Bert Stålhammar, professor emeritus, samhällsdebattör


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Helt rätt Lennart
2012-08-22 08:41
Bra artikel som vanligt, professor Bert!

Skattemoral Sven Georg Ericsson
2012-08-17 11:13
Artikeln skrevs tydligen innan nyheten om svenskarnas förbättrade skattemoral kommit.
De av många så förtalade ROT- och RUT-avdragen har enligt flertalet bedömare spelat stor roll för att färre accepterar svartarbete.


Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies