Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Teologen som vände om

Veckans nummer Publicerad: 2012-08-16 15:17

Det är inte främst de teologiska meriterna som gjort att den tyska professorn Eta Linnemann, 1926-2009, gått till historien. Utan hennes uppgörelse med dem. Hennes radikala och kompromisslösa omvändelse till Kristus fick henne att rikta en rungande kritik mot den historisk-kritiska teologin. Nils-Olov Nilsson berättar om en annorlunda forskargärning.

År 1977, då den historisk-kritiska teologin hade nått något av sin kulmen, lyckades en kvinnlig teolog, Eta Linnemann, skaka om sina manliga teologikollegor med flera chockartade besked. Ja, man kan lugnt säga att världens teologer blev tagna på sängen och totalt oförberedda på vad som skulle komma.

Kompromisslös omvändelse
Även om hon var en framstående forskare i Nya testamentet, var det inte hennes akademiska bedrifter – vilka var många och synnerligen viktiga – som skulle göra henne så omtalad i vidare teologiska kretsar. Det var hennes radikala och kompromisslösa omvändelse till Kristus som fick henne att rikta en rungande kritik mot den historisk-kritiska teologin – en teologi präglad av en inomvärldslig och sluten idé som omöjliggör Guds ingripande i historien. Från och med ögonblicket då hon blev en kristen, såg hon klart att den historisk-kritiska teologin var ett enda falsarium.
Naturligtvis fick hon möta en hätsk och nästan besinningslös kritik från sina egna. Mycket stod ju på spel. För hade man accepterat hennes analys av den historisk-kritiska teologin då skulle mycket av det teologiska arbete som framstående forskare presenterat i avhandlingar och uppsatser vara utan värde. Och det fick ju bara inte ske. Därför blev attackerna mot henne både många och långvariga. Vissa forskare menade att hon var en okontrollerad och rabiat motståndare mot den historisk-kritiska vetenskapen. Till och med inom frikyrkans lärda kretsar vände man sig mot Linnemanns sätt att pulverisera själva grundvalen för den liberala teologin.

Läs mer i Hemmets Vän nr 33 – 2012

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Kris – men inte repris på finanskraschen
Frusen USA-relation bakom Kinas utspel
"Säkrare för kristna friskolor men fortsatt kritik"
Högt söktryck till folkhögskolor
För 100 år sedan löstes första radiolicensen
Bråttom med mer ammunition till Ukraina
Styrkebesked av Kallas – ser fyra alternativ
Kampen mot övergrepp fortsätter
Medeltida kyrkans inflytande på samhället
"Man ska ha respekt för att alla inte kan vara lika"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies