Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En bortbytt härlighet

Publicerad: 2012-08-02 16:31

Pridefestivalen i Stockholm pågår och har stöd av medias positiva journalistik. Kända politiker framträder med stödjande uttalanden. Hotell- och restaurangbranschen vinner ekonomiska fördelar. Svenska kyrkans officiella hållning är bejakande och välkomnande. Domkyrkoförsamlingen i Stockholm och Högalids kyrka med flera ordnar speciella mässor då Herrens Heliga Nattvard delas med alla närvarande.
Romarbrevets kommentar till Pridefestivalens värderingar är dock att ”de bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur” (1:23).

Det handlar om en förskjutning i tänkandet som bland annat marxismens filosofer beskrev. Teorin innebär att då en företeelse blir allmänt förekommande, måste lagar och värderingar följa med och ändra tidigare uppfattning om rätt och fel. Istället för att acceptera att människan är skapad av Gud till hans avbild, ska man spegla sig i andra människor och även i hur djuren beter sig, för att avbilda deras beteenden.
Romarbrevet förklarar att människorna i en sådan kultur är förblindade av sina falska föreställningar och saknar perspektiv. Man vänder sig bort från Gud för att ”dyrka och tjäna det skapade i stället för Skaparen”. Då ”utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag, så att de gjorde sådant som är mot naturen”. Uttrycket innebär att Gud motvilligt accepterade det avvikande, eftersom det inte längre fanns någon gemenskap mellan Gud och dessa människor.

Så här beskriver Bibeln det som hände, att ”deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det onaturliga. På samma sätt övergav männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin förvillelse”.
Det är alltid viktigt att läsa sådana här texter i sitt hela sammanhang. Då berörs all slags orättfärdighet, ondska, girighet och elakhet, avund, mordlust, stridslystnad, svek och illvilja, skvaller och förtal. Det är som om alla mänskliga svagheter och synder blottläggs. ”De skrävlar och skryter och tänker ut allt ont”, fortsätter diagnosen.
Utifrån en sådan helhetsbild av alla människors destruktiva vanor, tillägger Romarbrevet: ”Därför är du utan ursäkt, du människa, vem du än är som dömer. När du dömer en annan, fördömer du dig själv.” Om vi tar frågor om synd måste det alltid ske utifrån allas vår skuld inför Gud.

Profeten Hesekiel beskrev Sodoms synd så här: ”Högmod, överflöd av mat och bekymmerslös säkerhet utmärkte henne … hon hjälpte inte den nödställde och fattige” (16:49). En extrem själviskhet var grundorsaken till det som Judas brev skildrar om hur de ”bedrev otukt och följde onaturliga begär”. Därför är Sodom ett varnande exempel (1:7).
Guds Ord hävdar att människorna ”undertrycker sanningen”. Man vet att man gör fel, men gör våld på sin egen inre övertygelse. Problemet för dem som gör uppror mot Guds Ord är att ”det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan”. Lägg märke till vilken sensation det blir i media om någon ”kommer ut” och berättar om sig själv som homosexuell. Det blir tidningsrubriker och nyhetsprogram i media. Reaktionerna avslöjar att man inte tycker att det är normalt och förväntat.

Vår viktigaste uppgift nu är att förstärka medvetandet om att Gud är en verklighet och att hans egenskaper både är kärlek och passion för sanning, rättfärdighet och en livsföring befriad från orenhet. Den beskrivs bland annat i Romarbrevets början med orden att ”Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet”.
När vi förstår vem Gud är, innebär det en ny skärpning för den kristna etikens innehåll.

Stanley Sjöberg

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies