Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Väckelsearvet måste förnyas!

Publicerad: 2012-06-21 16:22

EM i fotboll konkurrerar den här sommaren med Nyhemsveckan som är Pingströrelsens största konferens. Problemet har lösts genom att sätta upp en storbildsskärm i Nyhemshallen så att alla ska kunna följa Sveriges matcher i fotbolls-EM.
Carl-Henric Jaktlund berättade i tidningen Dagen hur predikanten Nicklas Mörling garanterade att inte predika så länge att konferensen skulle riskera att missa dramatiken från fotbollsplanen.
Fotbolls-EM gäller en idrottsgren som är förknippad med flödande alkohol, mest starköl, häftig entusiasm, vilda slagsmål, svordomar och okontrollerade känslor. Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har inför fotbolls-­EM konstaterat att 400 000 sven­skar har någon gång blivit så upprörda när de framför sin tv i hemmet har följt olika matcher, att de kastat glas in i väggen, hoppat så högt i soffan att den gått sönder eller skadat sig själva eller någon i familjen.

Idrottsfanatismen är i vår tid ett problem som kan jämföras med alkohol- och drogmissbruk. Dessutom förekommer mycket tablettmissbruk bland de pressade idrottsmästarna. Detta enligt Hemmets Vän den 14 juni.
Sådana här fotbollsarrangemang innebär stora ekonomiska projekt med miljonbelopp i arvoden till skickliga spelare och även stora vinster som lockar vid vadhållning och andra former av spel med pengar. Många fastnar i ett destruktivt spelberoende på grund av den penninghungriga fotbollen.
Visst är det positivt att spela fotboll, men det finns en gräns för förståelsen, när en gammal bibelkonferens urartat till detta! Nu behövs alternativ med nya initiativ då Bibeln får vara i centrum.
För två år sedan hörde jag själv när mötesledaren inbjöd till disco och uppmanade till att under Nyhemsnatten ruska på rumpan till Jesu ära. Några tyckte det var ett ovärdigt språkbruk, men fick ironiska kommentarer av ledare som ogillade de gamlas föråldrade småaktighet. Den nya frikyrko­rörelsen ska vara i harmoni med omvärlden.

Bibeln skildrar flera mäktiga perioder av väckelse och andlig upprättelse. Då handlade det alltid om att Israels folk förnyade det som hade hänt förr. Man påminde sig om vad Gud hade gjort förr och bad att det skulle ske igen. ”Herre, låt ditt verk få liv igen i våra dagar”, bad Habackuk. Därför firades påskhögtiden, pingsten och senare också Purimhögtiden. Vid flera tillfällen var det Guds princip att upprepa det han gjorde förr, när han lät något underbart ske igen.
Jag har tidigare nämnt om den väckelse som vi upplevde i de nordiska länderna i början av 1950-talet. Det var Gud som tog ut evangelisten Algot Niklasson som då framträdde som en ovanlig profetgestalt. Lewi Pethrus jämförde honom i ett skede med Jesaja i den bibliska historien. Det var överfyllda kyrkor, med starka andliga upplevelser i samband med bön och en förkunnelse som drabbade människorna likt ett tveeggat svärd. Tusentals omvände sig, många blev döpta i den helige Ande och började fungera med andliga nådegåvor. Bibelskolan hösten 1951 i Filadelfiakyrkan i Stockholm, samlade över ettusen elever.

I höst fyller Algot Niklasson 85 år och som en uppmuntran till evangelisten från västkusten skulle jag vilja uppmana alla som har något att berätta från denna väckelsetid, att skriva till Hemmets Vän, Box 22010 702 02 Örebro, eller via e-post info@hemmetsvan.se och låta oss samla vittnesbörden inför högtidsdagen den 12 november. Vi kommer då att ha en förnyelsekonferens på Hönö. Samtidigt kan det få stor betydelse att i denna tidning berätta om det Gud gjorde vid den tiden och vilka resultat som följde. Många reste ut som missionärer, andra blev evangelister och församlingsledare.
Många av oss 30-talister var i början av 1950-talet de ungdomar som upplevde förnyelseväckelsen. Kanske vårt vittnesbörd kan bli till väckelse för en ny generation.

Stanley Sjöberg

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Nyhem 2012 Per-Erik Johansson
2012-06-26 07:24
Nyhem är ett andningshål, inte minst för barnen som får en hel veckas påfyllnad i ett otroligt fint arbete nedlagt av en hel skörd av engagerade ledare, nästan en ledare per vartannat barn-svårt att inte bli delaktig då. Någon storbildstv har vi inte sett, däremot fantastiska budskap som säkert skule tilltalat även Stanely Sjöberg, exempelvis bibelstudiet med Isik Abla, som även kan lyssnas till över nätet. Upplevelsen att Nyhem urartat stämmer sannolikt inte.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies