Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Så förklarar Bibeln omskärelsen

Publicerad: 2012-06-07 16:28

Omskärelsen är det judiska förbundstecknet och har på senare tid diskuterats kritiskt av Bengt Westerberg och Christer Sturmark som båda hyllar ateismen och gärna nedvärderar Bibelns etik och moral.
När debatten var som livligast för en tid sedan fick jag frågan om Bibeln förklarar varför ett sådant ingrepp behövde göras. Det är Gud som skapat mannen, liksom kvinnan. Han har format oss sådana han vill att vi ska se ut och fungera. Om nu mannen skapades på ett visst sätt, varför vill då Gud själv korrigera en viss kroppsdel, redan efter en vecka. Gossebarnen inom judendomen ska ju omskäras redan den åttonde dagen.

Nyligen fick den ortodoxa synagogans rabbin den här frågan i ett tv-program. Han svarade att omskärelsen är ett förbundstecken och behöver inte förklaras på annat sätt. Det måste också respekteras och ödmjukt konstateras.
Jag menar att Bibeln ger oss en förklaring som måste uppmärksammas. I 5 Mos 10:16 finns en uppmaningen: ”Omskär därför ert hjärtas förhud och var inte längre hårdnackade.” Sammanhanget beskriver vad en verklig omvändelse innebär. I Nya testamentets undervisning används det fysiska ingreppet som förebild till hur den som vill leva nära Gud, måste avlägsna synden i sitt liv.

Efter att Gud hade skapat människan, kom synden in i världen med många negativa följder. Hela skapelsen blev skadad. Sjukdomar drabbade och bland annat infektioner.
Samtidigt som Gud kallade Abraham och utvalde Israel genom alla släktled, var det angeläget att bevara det judiska folket, genetiskt, fysiskt, med alla arvsanlag. Omskärelsen är ett heligt förbundstecken, men också en hygienisk åtgärd.
Det judiska folket skulle gå igenom perioder av förtryck och vara utsatta för förföljelser, tvingas bo i ghetton med dålig hygien, men ändå bevaras med sina starka, unika egenskaper. Därför innebar omskärelsen en hygienisk möjlighet.
Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar i vår tid omskärelsen för pojkar i afrikanska länder. Framför allt har man konstaterat att i de områden där risk för HIV-smitta förekommer, är det en livräddande företeelse att pojkar blir omskurna i tidig ålder.
Det är anmärkningsvärt att Bengt Westerberg, med sin erfarenhet från internationellt arbete med Röda Korset, inte känner till att omskärelsens ögonblick av övergående smärta, är bättre att acceptera, än många månader och år i fysiskt lidande och ångest efter att ha drabbats av aids.

När Paulus nedtecknade Romarbrevet, upprepade han det Mose hade talat om i samband med omskärelsen. ”Den är jude som är det i sitt inre, och hjärtats omskärelse sker genom Anden och inte genom bokstaven. En sådan får sitt beröm, inte av människor utan av Gud” (2:29).

När Bibeln återkommer till den här företeelsen så handlar det om att varje människa som vill bli frälst, måste lämna sådant i livet som är synd och därmed skadar det andliga livet.
Principen återkommer i Bergspredikan där Jesus talade om att ”om ditt högra öga förleder dig till synd, så riv ut det och kasta det ifrån dig”. Alla visste att Jesus talade symboliskt om hur man skulle bryta med skadliga intryck som påverkar karaktären.
Bibeln är Guds ord och rymmer en rikedom av vishet som är vägledande för ett liv i trygghet, både fysiskt och andligt. Den fråga jag berört i den här artikeln är inte så vanlig att kommentera från kyrkans talarstol. Jag har aldrig gjort det förr. Men någon gång måste det ske och då är Hemmets Vän en lämplig ”plattform”.

Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)vuxna, inte spädbarn Erik, humanist
2012-07-28 23:22
Det är skillnad på omskärelse av vuxna och en åtta dagars bebis, eller hur. Humanisterna motsätter sig inte omskärelse för vuxna. Tillskriv oss inte argument tack.

Upphöjdhet genom kirurgi? Sigvard
2012-07-17 02:35
De män jag träffat genom jobbet som är omskurna vågar knappt ta ordet onani i sin mun.
Att leva upphöjt är starkt då man klarar det.
Men när någon blivit såpass skuren att somliga handlingar omöjligjörs, då är man knappast ren och stark i sinnet!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies