Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Din tro formar dina värderingar

Veckans kommentar Publicerad: 2012-05-24 16:34

I dagens Hemmets Vän berör vi på flera ställen SVT:s Uppdrag Granskning från förra veckan. I programmet besöker två kvinnor några av Sveriges största moskéer. Beslöjade och utrustade med dold kamera ställer kvinnorna frågor om synen på månggifte, om män kan kräva sex inom äktenskapet och om kvinnor som misshandlas ska polisanmäla de män som slår dem. Svaren förskräcker. I reportaget får kvinnorna höra att månggifte är tillåtet och att en man kan kräva sexuella tjänster av sina hustrur. Imamerna menade också att kvinnorna under inga omständigheter skulle vända sig till polisen när männen slår dem. I uppföljningen av programmet i SVT Debatt blev det uppenbart att de manliga muslimska företrädarna helt saknade självkritik. Man menade istället att uttalandena feltolkats och angrep budbäraren, i detta fall Uppdrag Granskning.

Efter det uppmärksammade programmet har bland andra integrationsminister Erik Ullenhag önskat att det startas en utbildning för imamer i Sverige. Till Dagens Nyheter säger Ullenhag: ”… jag skulle välkomna om vi fick fler svenskutbildade imamer. Då har vi en möjlighet att få in en annan kunskap om svenska grundläggande värderingar.”
Det går inte att bortse ifrån att de ”svenska värderingar” ministern efterlyser är sprungna ur kristen tro och att kristendomen har spelat en avgörande roll vid utformningen av vårt samhälle, rättssystem, historia, kultur och språkutveckling. Svensk lagstiftning har en annan värdegrund än den som lärs ut i flera av landets moskéer. Och oavsett om vi bekänner oss som kristna eller inte går det inte att bortse ifrån att det är kristen tro och de kristna församlingarna som spelat en avgörande roll i stora delar av svensk nutidshistoria. Det är en människas tro och livsåskådning som ytterst ligger till grund för hennes handlande och i förlängningen utformningen av samhälle och lagstiftning.

Uppdrag Gransknings reportage visar därför på behovet att än mer förtydliga att Sverige faktiskt vilar på ett judisk-kristet fundament och att svensk lag som härrör därur gäller alla individer i landet, även imamer och muslimska företrädare.
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies