Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Och vad är religion, Margó Ingvardsson?

Veckans kommentar Publicerad: 2012-05-03 14:02

Mot bakgrund av det fruktansvärda exorcismfallet i Borås (se sidan 4) skrev före detta vänsterpartisten och RFSU-ordföranden en artikel på DN-debatt i veckan som gick. (”Övergreppen på barn i religionsfrihetens namn måste stoppas” 22/4) En god tanke. Naturligtvis ska inga barn någonstans utsättas för övergrepp. Därom är alla överens. Problemet med Ingvardssons text kommer i slutsatsen. Hon hänvisar till lagen om medlemskap i trossamfund som säger, att för att bli medlem måste barnet ha fyllt 12 år. Utifrån detta landar hon i idén om att barn ska växa upp utan någon som helst påverkan och först när de är tonåringar ta ställning i fråga om livsåskådning: ”Barn upp till tolv års ålder bör fridlysas från religiös utövning i såväl samfund som friskolor”, skriver Ingvardsson. Naturligtvis en omöjlighet. Vi påverkas alla av vår omgivning och ingen kan förhålla sig neutral eller objektiv till sin familj och uppväxtmiljö.

En av de som starkast reagerat mot Ingvardssons märkliga förslag är Stockholmspastorn Stefan Swärd, som också debatterade mot henne i SR:s Människor och tro (27/4). Han har även på sin blogg i en lång text argumenterat varför Ingvardsson har fel. Tyvärr köper Swärd helt och hållet Margó Ingvardssons tanke om religion som något avskilt, definierat och eget, till skillnad från ett neutralt sekulärt tillstånd där religion inte skulle existera. Problemet med detta synsätt är att det är fel och att Swärd spelar Ingvardsson i händerna. Det går aldrig att vara neutral till livsfrågorna.
Att vara ateist, det vill säga att förneka Guds existens, är också att ha en livsåskådning. Begreppet sekulär är därför inte motsats till religion. På så vis har varje kultur sin religion i det man hyllar och dyrkar. I öknen tillbad Israels folk vid ett tillfälle en guldkalv de själva skapat (2 Mos 32). I Sverige hyllar folket kommersialismen i shoppinggallerior på helgerna. Livsåskådning har alla.

Religionsutövning pågår ständigt, oavsett om det finns en Gud närvarande eller inte. Den som är kristen behöver alltså inte hänvisa till religionsfriheten. Påpeka istället att tanken om det neutralt sekulära förnuftet likaså är en trosföreställning. Det vore mycket intressant om Margó Ingvardsson kunde definiera vad hon exakt menar med religion.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Spelbolagen är vår tids avgudar
IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten
Vilka normer får brytas?
Oroväckande när explosioner blir vardag
Kyrkan gör det varje vecka
Du är inte erfaren när du är 30
Bra att Löfven lyfter hedersproblematiken
Säg vad du ska göra och gör det du har sagt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies