Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Jag reser mig igen

Debatt Publicerad: 2012-04-19 13:48

Thorsten Flinck, välkänd skådespelare och något av teaterns ”enfant terrible” tog hem majoriteten av svenskarnas röster vid Melodifestivalens omröstning. Hans låt Jag reser mig igen framfördes med en självupplevd inlevelse som inte lämnade någon tittare oberörd. Thorsten Flincks budskap bottnade i en djupt kristen trossats. I motsats till andra religioner och ismer av olika slag erbjuder kristendomen alltid en ny chans. Det är aldrig för sent att lämna sina misslyckanden och åter upprättas, det vill säga resas upp igen. ”När jag ser in i dina svarta ögon reser jag mig igen”, sjöng han i ett återkommande tema.
Även författaren Björn Ranelid var en av deltagarna i Melodifestivalen. Trots all hånfullhet och det förlöjligande som han möttes av för sitt beslut att delta så genomförde han med sin vanliga energi tillsammans med Sara Li sitt bidrag som han kallade Mirakel. Paulus skulle utan tvekan applåderat Ranelid om han haft tillfälle att vara med. Möjligen log han uppe i sin himmel över Ranelids tolkning av Kärlekens lov i 1 Kor. 13. ”Kärleken, detta under, detta mirakel är mäktigare än allting annat på denna jord.” Kanske hade Paulus stämt in med sitt ”störst av allt är kärleken.”

När den offentliga debatten inom politik och religion handlar om surrogatmödrar, artificiell insemination, äggdonationer och frågan om inte det könsneutrala ”hen” bör ersätta de båda könsrelaterade pronomina han och hon då sjunger man i Melodifestivalen att kärleken är ett mirakel. Ett mirakel är något som vi förundras över men aldrig kan förstå och förklara i rationella termer. Mirakel är heliga händelser.
I dagens samhälle är det författarna, poeterna, konstnärerna och musikerna som är de profeter som varje välfungerande samhälle behöver. Konstnärer tycks ofta fungera som seismografer, som kan tolka tidens tecken och lägga märke till de strömningar som rör sig i folket. Politiska ledare som i första hand är inriktade på nästa val och näringslivets toppskikt som fokuserar på nästa kvartalsrapport missar de långa vågrörelserna.
Våra kyrkoledare har blivit allt mer av administratörer där organisatoriska frågor dominerar på bekostnad av det man egentligen är till för, nämligen förkunna ett evangelium om upprättelse. Svenska kyrkan är inne i en fas då man vill slå samman pastorat till jätteförsamlingar och inom frikyrkorörelsen är vilsenheten inför framtiden klart märkbar. Industrisamhällets naiva tro på stordriftens fördelar oavsett vad det gäller tycks vara svår att överge trots att vi idag lever i ett fullständigt förändrat och därmed oförutsägbart samhälle. Samtidigt är man rädd för att agera på den offentliga arenan där glåporden gärna haglar mot den som inte delar de för dagen tillåtna uppfattningarna. Det här med Guds hela vapendräkt som Paulus skriver om gäller tydligen inte längre för den som hellre vill vara fri än frimodig. Profet kan någon annan vara.

För övrigt kan det vara intressant att komma ihåg att när den stora ekonomiska krisen drabbade Sverige i början av 1990-talet gick Kristina från Duvemåla för fulla hus. Det var många som torkade bort en tår när Peter Jöback som lillebror Arvid sjöng O, Kristina, guldet blev till sand. Då fanns det gott om börsklippare som kände igen sig.

Bert Stålhammar, professor emeritus, samhällsdebattör


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Att resa sig igen Leif Nilsson
2013-06-23 16:51
Imponerande att stå upp med' jag reser mig igen' och tagit sig ur denna skiten.
Har själv gått igenom ett beroende som jag tagit mig ur, men vilket helvete, strongt av honom

Artikeln du skriver luktar religion och det gillar jag inte, håll det för dig själv.

Driver själv 2 st företag i Turkiet ( musslimer ) men vi talar aldrig religion med varandra.

Så ligg lågt med det..........

God helg........

Djävulstecken alert
2012-04-29 13:08
Men såg inte professor Bert Stålhammar att Torsten Flink var flitig med att göra djävulstecknet!? Hur kunde du undgå att lägga märke till det? Har världen/Satan så indoktrinerat människan, så vi blivit blinda för verkligheten? För min del mådde jag illa av att se på honom.


Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Öppna famnen för den ensamme
"Ge oss Sverige, annars dör vi!"
Betel i Finnerödja firar hundra år
Be för Sverige på nationaldagen
De fem sämsta argumenten mot religiösa friskolor
Kungen lyfter fram vårt kristna arv
Allt går inte att mäta i decibel
Världen i gungning - vi måste be
Vad ska vi göra med Sverige?
Våga vara demokratins försvarare


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies