Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Fler avrättas i världen

Ledare Publicerad: 2012-03-29 10:49

Minst 676 personer avrättades i 20 länder i världen 2011. 140 länder har avskaffat dödsstraffet, men 58 har fortfarande kvar det i sin lagstiftning. Det visar människorättsorganisationen Amnesty i sin årsrapport i veckan. I Vitryssland mindre än 100 mil fågelvägen från Stockholm har två män avrättats med nackskott efter en summarisk rättegång. I maj beslutar Internationella Ishockeyförbundet om Vitryssland åter ska få det prestigefyllda värdskapet för Ishockey-VM 2014. Amerikanska kongressen, EU och många andra institutioner vill att Vitryssland ska förlora värdskapet, därför att man vägrar sina medborgare mänskliga rättigheter.

En bojkott mot Vitryssland är bara ett exempel där världens idrottsnationer kan välja att inte låta sina spelares hockeytröjor fläckas. Också från den ”förbrödrande” idrottens perspektiv behöver vi sätta fokus på förtryck av mänskliga rättigheter. Det finns paralleller till exempelvis OS i Berlin 1936, när Hitler fick enorm PR genom att OS-mästerskapet inte flyttades. Idrotten lever inte i någon värld hermetiskt tillsluten från vad som rör sig bland världens befolkningar.
Visserligen har länder som avrättar sina medborgare blivit färre, men antalet avrättningar har ökat framförallt i Iran, Irak och Saudiarabien, enligt Amnesty. I Nigeria, Egypten och Irak dödades exempelvis 398 personer för sin kristna övertygelse förra året. I de senare är det ofta militanta islamister som står för dödandet.

Antalet genomförda avrättningar i vissa länder döljer sig i ett stort mörkertal. I Vitryssland, Kina, Mongoliet och Vietnam klassas uppgifter om avrättade medborgare som statshemligheter. Därför är siffror troligen mycket högre än som når offentligheten.
Nordkorea ligger i topp när det gäller förföljelse av oliktänkande, som ofta hamnar i fängelse eller arbetsläger. Av landets uppskattat 400 000 kristna beräknas 50 000–70 000 sitta i arbetsläger. För tionde året i rad toppar Nordkorea den statistik som organisationen Open Doors presenterar. På andra plats kom i år Afghanistan följt av Saudi­arabien, Somalia, Iran, Maldiverna, Uzbekistan, Jemen, Irak och Pakistan.
Den arabiska våren som innehöll förhoppningar om demokratisering och större frihet för sina länders medborgare, har för dessa länders kristna befolkning gått i motsatt riktning. I Egypten dödades minst 60 personer för sin kristna bekännelse förra året och än värre var det i norra Nigeria med över 300 dödade.
Låt inte vackra tal om att värna mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, tryckfrihet och religionsfrihet bli hyllvärmare. Världens nationer och medborgare behöver hitta fler och nya vägar att visa sin avsky mot regimer som förtrycker medborgares mänskliga rättigheter.
Vi som lever i den fria världen och många gånger inte inser vilken ofattbar frihet vi har, behöver bli mer personligt engagerade för dem som fängslats och hotas av dödsstraff. I en del fall är de kända med namn. Om diktaturländers regeringar blir medvetna om det, blir det inte lika lätt att förtrycka. I kyrkor, föreningsliv, riksdag och regering kan man offentligt presentera och protestera på olika sätt. Enskilda kan ekonomsikt stödja de organisationer som vakar över dessa frågor.

Gång på gång når uppgifter från fångläger och gömställen till den fria världen. Det visar att betydelsen är stor för förföljda människor, att det finns många som tänker på dem och på olika sätt engagerar sig för deras befrielse. Vår röst får inte tystna. Vårt engagemang får inte stoppas undan. Med alla demokratiska medel behöver förföljda männi­skors öden belysas. Och låt inte vackra ord exempelvis om idrottens förbrödring skymma sikten för protester, när länder vill sola sig i internationella idrottsevenemang men sätta munkavle på sina medborgare.
Hemmets Vän 29 mars 2012


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Våga visa samhörighet
Låt aldrig hoppet slockna
Antisemitisk vind i Sverige


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies