Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Global kommunikation och Babels torn i dag

Publicerad: 2012-03-22 11:23

Berättelsen om Babels torn är inte en legend. Den är historiskt sann och med politisk och andlig betydelse! Det är samma idé som i vår tid kommer tillbaka med global tv.
Under skådespelet om Bibeln vid Göteborgs Stadsteater gestaltas händelsen med språkförbistringen vid Babels torn. Föreställningen är ironisk och vill locka till skratt. Det är i Andra Mosebokens 11:e kapitel berättelsen finns att läsa. För att förstå syftet med det som hände fordras ett helhetsperspektiv på Bibeln. Då inser man meningen och orsaken till det Gud gjorde.
Enligt judiska beräkningar hade det gått 340 år sedan jorden översvämmades av vattenmassorna. Babels torn byggdes år 1996 från historiens början, med Adam och Eva. Abraham var nu 48 år gammal. Den kung som regerade hette Nimrod. Det var han som tog initiativ till att forma gudabilder av lera som brändes i ugnar och blev folkets avgudar. När Abraham protesterade dömdes han till döden och kastades i en av de brinnande ugnarna, men räddades på samma sätt som Sadrak, Mesak och Abednego.

Berättelsen om Babels torn inleds med kommentaren att ”hela jorden hade ett enda språk och samma ord”. Tanken var att alla skulle underordnas sin tids diktatur. Nimrod ville själv bli betraktad som en gud. Därför beordrade han uppbyggnaden av Babels torn.
Därför byggdes denna pyramid som planerades bli så hög att den sträckte sig över molnen, upp mot himlen. Meningen var att man skulle kunna se byggnaden från långa avstånd och tillbe namnet på denne gud. Vi känner igen idén från Nebukadnessars bildstod och samma ambition hos romarrikets kejsare, nazismens ledare, kommunismen i Ryssland och i Kina.
Språkförbistringen var Guds initiativ för att göra det omöjligt för en diktator att styra alla överallt. Gud har konsekvent varit emot att människor sökt makt för att förkväva individernas frihet att tänka och handla efter sina egna samveten. Bibelns etik för samhället är den demokrati som innebär att ingen ledare ska ha total auktoritet över folket. Alla människor ska istället ha direkt kontakt med Gud. Det är Gud som vill vara vår Herre i allt!

I vår tid byggs ett Babels torn med global kommunikation som en plattform för det maktvälde som beskrivs som ett vilddjur i Uppenbarelseboken: ”Och det fick makt att ge livsande åt vilddjurets bild, så att bilden till och med kunde tala och låta döda alla dem som inte tillbad vilddjurets bild” (Uppenbarelseboken 13:15).
Denne Antikrist kommer att kräva lydnad och tillbedjan. De som är trogna Kristus blir då hotade med dödsstraff. ”Ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess tals namn.”
Jag är övertygad om att för 100 år sedan uppfattades Uppenbarelsebokens profetia som fantasifull och verklighetsfrämmande. Tron på Uppenbarelsebokens förutsägelse ansågs lika naiv då som tron på berättelsen om Babels torn.

Det pågår ett teologiskt förräderi inom kyrkor och samfund. Bibeln angrips historiskt, etiskt, profetiskt och ersätts av en intellektuell humanism utan respekt för Guds Ord. Därför är det viktigt att försvara Bibelns historiska fakta och dessutom förklara innebörden och betydelsen av Bibelns berättelser och budskap.
Det gäller att inte nedvärdera Guds storhet, men att inte heller upphöja auktoritära ledare som vill kväva innebörden av demokrati, tankefrihet och respekt för varje enskild individ, i samhället och i församlingen.

Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies