Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Mandom, mod eller kvinnligt förstånd

Debatt Publicerad: 2012-03-15 16:41

Jag vet inte riktigt varför. Måhända kan det bero på massmedias skildringar av turerna kring vapenfabriken i Saudiarabien jag kommit att tänka på folkskolans gamla stamsång från 1803 ”Mandom, mod och morske män
finns i gamla Sverige än”. Sjävklart är denna text med sin hyllning till mannen och dess storsvenska hybris fullständigt omöjlig att sjunga idag när idealmannen uppträder i mjukisbyxor bärande en baby på bröstet. En gång i tiden ansågs det emellertid manligt att vara klar och redig när man talade och en respekterad man hade mod att stå för sina åsikter och gärningar även när det blåste motvind. Framför allt gällde det för den som hade en chefsposition att våga fatta även impopulära beslut och sedan när det kom kritik argumentera för att beslutet var riktigt.

Att vara chef och ledare är en svår uppgift. Det gäller att hitta en balans mellan ”Mandom, mod och morske män” som är det ena diket och ”Vi sätter oss i ringen och tar varann i hand” som är det andra. I dagens samhälle tycks det alternativet vara det vanligaste. Detta innebär att den som är ansvarig chef uppträder fegt och undviker att ta sitt ansvar. Ibland kan man till och med få uppfattningen att det finns en manual med råd om hur chefen ska agera när en kritisk händelse med åtföljande mediadrev uppstår.
Enligt dessa råd så bör chefen
1. Förneka all kännedom om saken, vilket oftast är en ren lögn.
2. Skylla på någon annan, vilket är ett uttryck för feghet.
3. Påstå att man blivit totalt missförstådd av media.
4. Med spelad förtrytelse ställa en motfråga till en aggressiv intervjuare med orden Hur kan du över huvud taget tro att jag med mitt ansvarsfulla arbete ska kunna minnas sådant som hänt för flera år sedan?

Många forskare påstår numera att kvinnliga chefer är modigare än manliga när det gäller att våga stå för sina beslut och själv ta på sig ansvaret. De morska männens tid tycks vara ute. En kvinnlig rektor för ett stort gymnasium sa till mig i en studie som jag gjorde om kvinnligt och manligt ledarskap. ”Jag var hemma när barnen var små. Jag är van att ha många bollar i luften. Jag kan sköta ekonomi, organisera och administrera, trösta och hålla ordning på förvirrade karlar. Och att sköta en stor skola är samma sak. Det är bara lite mer av allting.”

Aktuell statistik visar nu att männen är på väg att bli förbisprungna inom den högre utbildningen. Det kanske rent av är så att de morske männen passade bäst som chefer i jordbruks- och industrisamhället där man grävde, byggde och höll på med grejor. Medan kvinnliga ledare passar bättre i det postindustriella samhället där kommunikation, relationer och empati är önskvärda egenskaper.
Annars kan Predikarens ord ses som en uppmaning till både manliga och kvinnliga chefer och samhällsansvariga på olika nivåer.
”Sök efter att finna välbehagliga ord, sådant som med rätt kan skrivas, och sådant som med sanning kan sägas.”

Bert Stålhammar, professor emeritus, samhällsdebattör


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies