Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Mardröm för Israel och världen

Debatt Publicerad: 2012-03-07 15:46

Den här veckan kan få en ödesdiger betydelse för den fortsatta processen i konfrontationen med Irans kärnvapenambitioner. Israels premiärminister Benyamin Netanyahu har mött president Obama för att få veta var USA sätter sin ”redline” för en eventuell militär intervention.
Netanyahu kom till Washington från ett möte i Ottawa med Kanadas premiärminister Harper, där han gjort klart vad han vill uppnå: ”Israels första prioritet är att avsluta krisen med Iran på ett fredfullt sätt, men då måste det visa sig att sanktionerna har uppnått tre nödvändiga mål: att installationerna i Qoms stängs ner, att allt anrikning av uran upphör och att all anrikat uran över 3,5 procent avlägsnas ur landet.”
Vid den årliga konferensen med American Israel Public Affairs Committee Policy gav Obama under helgen uttryck för USA:s hållning i konflikten: ”Ett kärnvapenutrustat Iran är fullständigt oförenligt med Israels säkerhetsintressen. Men det är också fullständigt oförenligt med USA:s nationella säkerhetsintressen.” Med detta har USA ”surrat sig vid masten” – att vara lojal med Israels intressen. Han vädjade dock till Israel att låta sanktionerna verka ännu en tid, men erkände samtidigt Israels fulla rätt att fatta egna beslut i frågan om en eventuell förekommande attack mot Irans kärnvapenanläggningar.
Israel är trängt mot väggen. För landet handlar det om dess fortsatta existens. Man har inte råd med att invänta ett första slag med atombomber mot Tel Aviv eller Haifa. Troligen måste Israel fatta ett avgörande beslut under det här året.

Mot den bakgrunden är ”Förintelsen” inte längre endast en historisk händelse – det finns ett uppenbart hot om att historien upprepar sig om Irans nuvarande president får medel i sin hand att fullfölja sin ambition att ”utplåna Israel från kartan”. Hans frimodighet att återkommande upprepa detta hot, visar att han är minst lika beslutsam som Hitler var i att fullfölja vad han betraktade som sin historiska uppgift; att utrota det judiska folket.
Därtill måste Israel hantera den här svåra frågan i en tid då landet står politiskt isolerat som aldrig förr. Från olika håll drivs en internationell kampanj för att undergräva legitimiteten för judarnas närvaro i landet och staten Israels existens. På det internationella planet har Unesco förekommit bildandet av en palestinsk stat genom att ge den palestinska myndigheten nationell status i organisationen. Deras ambitioner framgår av ordföranden Abbas tal inför FN:s generalförsamling i höstas där han frankt förnekade det judiska folkets historiska anknytning till Jerusalem och övriga delar av landet!

Samtidigt som de antisemitiska strömningarna i Europa på nytt kommer upp till ytan pågår ett samordnat teologiskt projekt att bekämpa vad man kallar ”kristen sionism”; att kristna bejakar Israel utifrån de bibliska löftena. I stället tar man tillbaka den gamla ersättningsteologin. Begreppet ”antisionism” får i den kontexten ett innehåll som närmar sig antisemitism. Historiskt har ju också ersättningsteologin i sin förlängning lett till antisemitism. Som ett led i denna kampanj pågår just den här veckan en internationell konferens i Betlehem kring ett teologiskt manifest kal­lat ”Kairos Palestine” som förnekar de profetiska löftena om det judiska folkets rätt att återvända till sitt gamla hemland. Dokumentet sprids också i Sverige och har fått ett positivt mottagande i bland annat Svenska kyrkan.
Det är märkligt att alla dessa händelser sammanfaller i tiden med firandet av den judiska Purimfesten till minne av drottning Ester och hennes betydelse för att avvärja den tidens förintelsehot mot det judiska folket genom Hamans ondskefulla konspiration. Säkert kommer Israel att hämta tillit och hopp ur denna berättelse i deras svåra tid. Faktum är att endast en mirakulös upplösning av konflikten med Iran kan förhindra ett mardrömsliknande scenario för Israel, Mellanöstern och världen.

Sven Nilsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Inga vanliga regler för Israel Lennart Jacobson
2012-03-19 21:08
Ju längre jag lever desto mer övertygad om att detta är en andlig fråga.

Vi har alla en ande inom oss, endera en som hatar Israel eller också en som älskar Israel. De som hatar Israel tror att de tjänar Gud, tror sig vara rättvis.

Det är sedan märkligt att både judar och kristna döms efter andra regler än alla andra.

Det är detta Jesus beskriver i berättelsen om domen över folken.....Hopp mitt i konflikten Dessa mina minsta bröder
2012-03-12 06:56
Förra veckan samlades ansvarstagande kristna Citat ”Ett stort genombrott i den evangeliska världen ägde rum i Betlehem genom en samling av över 600 internationella och lokala kristna, däribland välkända evangeliska ledare. Organiserat av Betlehem Bible College, konferensen som under parollen "Christ at the Checkpoint" tog upp frågan om hur man hittar hopp mitt i konflikten. Konferensen överträffade alla förväntningar.

Läs mer i http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2012/03/hopp-mitt-i-konflikten.html

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies