Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Följ reglerna

Veckans kommentar Publicerad: 2012-03-01 14:10

Det går bra för svensk vapenexport. Väldigt bra. Försäljningen har nått rekordnivåer under 2000-talet, rapporterar tidningen Riksdag & Departement. ”Om man ser till exportvärdet i absoluta tal ligger Sverige åtta bland världens vapenexporterande länder.” Totalt rör det sig om 14 miljarder kronor, en fyrdubbling av värdet sedan 2001. Delar man det på antalet invånare i Sverige blir konsekvensen att svenskarna är det mest vapenexporterande folket i världen. Med andra ord, vi är det land som per capita har störst vapenexport. Detta är inget att vara stolt över.

I Sverige är det förbjudet att exportera vapen utan särskilt tillstånd. Det måste sökas hos kontrollmyndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP). I regeringens riktlinjer för vapenexporten anges att krigsmateriel inte bör exporteras till länder som grovt och systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter eller till länder som befinner sig i väpnad konflikt. Här ska sägas att betoningen sannerligen ligger på bör. I realiteten gör vi många och stora affärer med diktaturer. Det framkom i veckan att på tio-i-topp-listan av de länder vi exporterar till återfinns till exempel sharialagsdiktaturen Saudiarabien, dess grannland Bahrain – också det en diktatur, samt kärnvapenländerna Indien och Pakistan. De senare har stått stridsberedda i Kashmir över ett decennium.
”Att Sverige under 2000-talet har sålt kvalificerade vapen både till Bahrain och Saudiarabien är pinsamt”, sa Jan Björklund i samband med Folkpartiets riksmöte i Göteborg (19/3). Men trots det har inte mycket hänt.
De kriterier som ISP satt upp är bra. Problemet är att de inte åtföljs. Om kravet på respekt för mänskliga rättigheter tagits på större allvar hade affärerna med exempelvis Bahrain och Saudiarabien aldrig blivit av. En inte alltför vågad gissning är att intäkterna till statskassan är alltför lockande för att bry sig om sådana ”futtigheter” som mänskliga rättigheter och demokrati.

I tidningsvärlden avslutas ibland intervjuer med frågan ”vad önskar du dig mest av allt just nu?” Ofta blir svaret ”fred på jorden”. Om jag någon gång får frågan ska jag svara att jag önskar att vi i Sverige skulle börja följa våra egna regler för krigsmaterielexport. Då skulle vår vapenhandel med utlandet minska och staten skulle inte göra affärer med diktaturer.
Åke Hällzon

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Förberedelser för ett annat Sverige
Återinför kömiljarden
Ryktet om kyrkans död betydligt överdriven
Vi behöver inte mer lättillgänglig alkohol
Gör inte som Göteborg
Vem skulle sakna Svenska Akademien?
Tidstecken?
Landsbygden är det nya missionsfältet
Jag saknar Alf Svensson
En fasta med djupt allvar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies