Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Gedigen kulturinsats premieras

Veckans nummer Publicerad: 2012-02-23 16:31

Det är en mångårig och gedigen kulturinsats som uppmärksammades när Bokmässans grundare Bertil Falck mottog Hans Majestät Konungens medalj av 12:e storleken vid en ceremoni på Stockholms slott torsdagen den 16 februari. Medaljen kallades tidigare Hovmedaljen och instiftades cirka 1814. Den tilldelas svenska och utländska medborgare för särskilda förtjänster samt befattningshavare vid Kungliga Hovstaterna för lång och trogen tjänst. Bland dem som fått medaljen genom åren kan nämnas Sven-Göran Eriksson, Christer Fuglesang, Anne Ramberg och Olof Ruin.

Tillsammans med Bertil Falck fick före detta chefen för FN:s internrevision Inga-Britt Ahlenius, riksbankschef Stefan Ingves, fotbollstränaren Pia Sundhage och musikern Robert Wells motta en medalj ur kungens hand i år.

Startade Bokmässan
Bertil Falck föddes 1941 i Hällevadsholm i Norra Bohuslän. Efter realexamen utbildade han sig till polis och jobbade i Munkedal och Uddevalla. Han var också anställd några år vid Rikspolisstyrelsen. Han bytte yrkesbana och blev så småningom administrativ chef vid Göteborgs stadsbibliotek.
– Jag hade en kollega som heter Conny Jacobsson och som var kulturnämndens ordförande i Hagfors, berättar Bertil Falck. Vi såg hur bibliotekarierna i landet kämpade för bokens ställning med stort patos och stor lidelse. Conny och jag träffades hösten 1984 och planerade en stor samling för dessa biblioteksanställda hösten 1985.
– Vi ville göra en mässa som gav ilningar i själen och som skulle fungera som en upplevelse och en inspiration i deras viktiga arbete. Vi inbjöd några aktuella författare bland annat Isaac B Singer, Mikael Ende och Neil Postman, som höll föredrag om sitt författarskap. Det kom cirka 5 000 till denna samling, som vi kallade Bibliotek 2000.

Läs mer i Hemmets Vän nr 8 2012.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Daniels långa resa till mötet med Jesus
Unik missionshistoria visas
"Splittrad bild av återuppbyggnaden i Irak"
Kristna samlades för bön på rekordmånga platser
Vulkanexpert: "Svårare förutse aktiva vulkaner"
"Allvarligt stora skillnader"
Pingst satsar inför valet
De kritiserar Pridefestivalen
Maria vill inspirera till internationellt arbete
Stöd till män räddar kvinnor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies