Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Få läser Bibeln

Debatt Publicerad: 2012-02-16 15:12

Enligt en ny undersökning är det bara 3 procent av svenskarna som läser Bibeln. I det offentliga rummet betraktas ofta den så kallade böckernas Bok som passerad, gammal och helt ute. Många som tydligen aldrig läst Bibeln anser att den bara innehåller hemska mord och uppdiktade berättelser som inte passar vår moderna tid. Ju mindre man vet desto mer säker tycks man vara på det man uttalar sig om.
Själv fick jag min första egna bibel när jag fyllde nio år. Det var en fin liten bibel med skinnpärmar och guldsnitt vilket gjorde att den skilde sig markant från mina Biggles­böcker som dominerade min bokhylla. Visserligen hade jag önskat mig en ny cykel men den fromme fadern tillika pastorn tyckte att en bibel var en bättre födelsedagspresent. Likt Jakob som fick vänta på sin Rakel fick jag vänta ytterligare ett år till dess cykeln kom. Men Jakob hade det värre. Han fick vänta i 14 år.

Alla vi som växt upp med varmt troende föräldrar vet att vår egen tro kan skifta starkt vid olika skeden av livet. Processen att införliva föräldrarnas tro i den egna personligheten kan vara påfrestande. Men trots detta har den dagliga bibelläsningen faktiskt följt mig genom åren med läsning av några bibelverser både morgon och kväll.
Ofta har jag också kunnat konstatera hur nya forskningsrön om människan som individ och social varelse som då och då presenteras egentligen är gamla och sedan länge nedskrivna i Bibeln.
I denna världens mest spridda bok finns så mycken mänsklig klokhet samlad som rör vår tillvaro här på jorden att den vida överglänser alla böcker om levnadskonst som fyller bokhandeln i dag. ”Må bra”-böcker toppar numera många försäljningslistor vilket visar att det finns ett enormt behov av kunskap om hur livet skall levas.

I min egen forskning har jag bland annat studerat hur vi som människor får våra grundläggande värderingar och hur dessa styr våra handlingar. När jag för några år sedan började läsa Jesu Syraks Vishet fascinerades jag av hur modern denna bibelbok är. Det räcker med att ögna igenom några rubriker så ser man att de råd Syrak har delat med sig av till de människor och främst ungdomar som levde på 800-talet före Kristus är precis lika aktuella i dag i vår Facebook- och Twittervärld. Några exempel:

Var rädd om ditt namn ty det följer dig.
Tänk på din hälsa innan du blir sjuk.
Gör inget ont, så skall inget ont drabba dig.
Stoltsera inte med dina kläder.
Stå på god fot med många. Men var förtrolig
med en bland tusen.
Ställ dig mitt bland de gamla
och tag till dig deras kloka ord.
Ett hetsigt gräl vållar eld
och en hetsig strid slutar i blod.
Neka dig inte en glad dag.

Många ungdomar som förstört sitt liv genom att sticka kniven i en kompis efter ”ett hetsigt gräl” kanske hade lugnat ner sig om de läst Syraks råd.
Jag har valt ut 31 av råden och kommenterat dem med välkända exempel från dagens ungdomsvärld i en bok som skall komma ut under våren. Min förhoppning är att Syraks råd skall användas för läsning och samtal om hur livet skall levas. I skolan där mobbning är ett ständigt problem skulle gamla Syrak verkligen kunna fungera som en antimobbningskonsult.
Tioårscykeln växte jag snabbt ur. Men när det gäller Bibeln så har jag väl snarast allt mer kommit att växa som människa av den.

Bert Stålhammar, professor emeritus, samhällsdebattör

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Inget att rekommendera Fredrik Idevall
2012-02-16 19:39
Jag läser sannolikt mer i Bibeln än de flesta som kallar sig krista. Syraks bok är inget att hetsa upp sig över. Självklarheter blandade med råd som vi idag tar avstånd från. Voluspa är mer poetisk och ger dig mer att fundera över.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies