Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Drunknar vi i spritfloden?

Debatt Publicerad: 2012-02-09 13:45

Vi har hört det förut, men nu kommer det igen. Alkoholmissbruket ökar särskilt bland de äldre i samhället. Det står att läsa i Socialstyrelsens årliga lägesrapport om tillståndet inom vård och omsorg. Allt fler äldre dricker för mycket alkohol och riskerar att bli beroende.
Andelen patienter i åldern 60–79 år som vårdas med en diagnos som kan relateras till hög alkoholkonsumtion har ökat kraftigt under perioden 2000–2010. Ökningen uppgår till 45 procent för både män och kvinnor. Dessutom dör allt fler äldre med en diagnos som kan relateras till alkohol.

Alkoholkonsumtionen bland unga har visserligen minskat något, men spritfloden verkar inte avta i några åldrar. Narkotikan strömmar in över våra gränser och över nätet och antalet som missbrukar olika typer av beroendeframkallande och ibland dödliga preparat ökar hela tiden. Polisen och tullen står maktlös.
Huvuddelen av alla trafik­olyckor verkar ha relation till alkohol eller droger och stora delar av vårdens resurser upptas av sjukdomar relaterade till alkohol- eller drogmissbruk. Det visar sig också att alkoholen ofta är inkörsporten till användning av andra typer av droger.

Vilka är skurkarna i denna ödesdigra utveckling som hotar hela vårt samhälle och som gör att vi alla hotas av att drunkna i den ständigt stigande sprit- och drogfloden? Här är några:

• Hela attityden till alkohol i samhället där alkohol förknippas med fest och glädje och där vinet blir en symbol för något slags finkultur med doft från den vackra och attraktiva världen. Tänk om vi kunde bekämpa alkoholen på samma sätt som vi bekämpat och bekämpar rökningen! Låt oss förenas i kampen mot alkoholkulturen och våga avslöja dess falska ytlighet!

• Alkoholreklamen som möter oss i snart sagt all massmedia påverkar naturligtvis männi­skor att se alkoholen som en naturlig del av livet. Även om det är mest vin man gör reklam för påverkar det. Stoppa all alkoholreklam överallt!

• Det statliga Systembolagets dubbelmoral där man å ena sidan säger att man vill begränsa alkoholkonsumtionen och å andra sidan säljer vinboxar, som just påverkar till ett ökat alkoholbruk. Här är det särskilt kvinnor som leds till missbruk. Skärp er Systembolaget och tänk inte bara på att tjäna pengar och gå med vinst!

• Förslaget att erbjuda hemkörning av alkoholvaror är en skam och måste absolut avvisas. Detta kan inte leda till annat än ökat missbruk och blir en alkoholfälla för dem som i dag avstår eller har en restriktiv hållning till bruk av alkohol. Lägg ner förslaget genast!

• Idrottsföreningar som säljer alkohol i samband med sina arrangemang och på det sättet visar en förfärande dubbelmoral. Orsaken är ekonomin säger man och föreningarna säljer sin själ för några silverpenningar. Förbjud all spritförsäljning i samband med idrottsarrangemang och ska man nödvändigtvis fira en seger, gör det då i alkoholfritt!

• Den avvisande hållningen och snålheten som visas mot kyrkornas förebyggande barn- och ungdomsarbete i drogfrågor är anmärkningsvärd.
Kyrkorna försöker att i sitt arbete bland barn och ungdom, i sitt lägerarbete och i alla sammanhang fostra till att avstå från alkohol och droger. Detta bemöts från kommuners och samhällets sida med svalhet och ibland avoghet. Det är sällan som samhällets representanter gör några ansträngningar för att stödja detta arbete med intresse och ekonomi. Satsa resurser på kristet barn- och ungdomsarbete!

• Många kyrkors arbete bland alkohol- och drogmissbrukare behandlas mycket styvmoderligt och får ofta se sig marginaliserade när det gäller kontakter och ekonomi. Bevisligen gör dessa, jag tänker bland annat på LP-stiftelsen, RIA – Dorkas och Frälsningsarmén med flera, ett gediget arbete för att hjälpa missbrukare bort från sitt missbruk. Ofta får dessa rörelser kämpa för att få del av samhällets resurser. Bryt trenden, sluta med bojkotten och ge kristet missbruksarbete rikliga anslag till deras arbete!

• Ett oroande tecken är att hållningen till alkohol inom kyrkan håller på att liberaliseras. Förr var det självklart att kyrkan var en alkoholfri miljö, så är det inte längre på många håll. Här måste alla krafter förenas så att inte kyrkan själv drunknar i spritfloden. Bryt liberaliseringen på alkoholområdet och låt kyrkan vara en totalt alkoholfri miljö!
Läget är mycket kritiskt och alla goda krafter måste hjälpas åt att hindra den framvällande sprit- och drogfloden!

Bo Wettéus
Örebro

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Rösta för demokratin
Låt inte skrämma er!
Det är dyrt att vara svensk
Rättsväsendet under granskande lupp
Man kan inte äta mobiltelefoner
Förlåtelse nyckeln till framtiden
”IG” för liberalt förslag om att förbjuda kristna friskolor
Konfessionella friskolor här för att stanna
Sjukvården går på knäna
Den kristna tron handlar om frihet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies