Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vi har inte råd att stå still

Veckans kommentar Publicerad: 2012-01-12 11:23

En gammal grek vid namn Herakleitos ska ha sagt att man inte kan stiga ner i samma flod två gånger. Med det menade han, att eftersom floden är i ständig rörelse är det inte samma vatten första och andra gången. Och vattnet har förändrat både flodens stränder och botten. Förändringen blir till och med tydlig i själva steget. Under fotens väg från yta till botten hinner floden flyta många meter.
Förändringens kraft blir tydlig i denna liknelse. Den är en påminnelse om att människan är svagare än floden. Förändring är normaltillståndet och den verksamhet som inte förändras går i praktiken bakåt.

Denna sanning gäller i högsta grad kyrkan. Trots det tycks vi, som är en del av den, ofta glömma bort att Jesus är förändringen personifierad. Han talar ofta och gärna om förändring och dess konsekvenser – att bryta upp och följa honom, ett helt nytt liv, och till och med att födas på nytt – men vi lever alltför ofta på gamla segrar. Löften om återgång till den gamla ordningen tilltalar många, men erfarenheten säger att de som ser förändring som det normala faktiskt lyckas bättre. Eller som Paulus uttrycker det ”Låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar”.

Det som fungerade förr, fungerar sällan idag. Låt oss än en gång ta till oss detta. Antalet kristna i Sverige blir allt färre, och vi är därför i stort behov av förändring. Personligen blir jag alltmer övertygad om att evan­gelisation idag sker i nära, äkta relationer, och under lång tid.

Vad gör då den som längtar efter något nytt? Eller den kyrka som vill göra plats för fler? En sak är säker. Gör inte samma sak ett år till. Mer av samma kommer inte plötsligt ge ett nytt resultat bara för att det står 2012 i almanackan.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Gud är densamme Lennart Jacobson
2012-01-30 22:26
Du har rätt i att Gud upprepar sig inte på samma sätt som vi, men Han är variationens Gud.

I pingströrelsen har det ofta sagts att vi skall söka oss tillbaka till de gamla rötterna, stigarna, och till väckelsen. Det betyder inte att vi måste göra samma saker på samma sätt, sjunga samma sånger och prata som vid förra väckelsen. Men vi söker inte heller en ny tro, en förändrad lära.

Som jag ser det var pingströrelsen inte en ny rörelse utan en upprepning/fortsättning av den första pingstdagens rörelse.

Anden blir aldrig gammal. Anden är alltid fräsch och fullkomlig, Han är ju Gud själv. Han behlöver ingen förnyelse, men vi behöver det.

Troheten mot Hans ord är en förutsättning för väckelse. Eftersom de ord Gud uttalat gäller i alla tider är vägen till väckelse alltid densamma.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies