Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Skolverkets julevangelium

Ledare Publicerad: 2011-12-21 13:30

”Vid den tiden utfärdade svenska Skolverket en förordning om att hela Sverige skulle kristendomsbefrias. Alla rektorer gick då till sin aula för att tända ljus och råda bot på mörkret. Ingen vågade längre berätta varför vi firar jul. Detta hände när den borgerliga Alliansen regerade i Sverige.”

Ironiskt? Ja, men ändå ganska nära verkligheten i Sverige, julen 2011. En skola i Stockholmsområdet frågade Skolverket nyligen om den kunde hålla sitt traditionella adventsfirande i kyrkan. Skolan fick svaret att det var ”säkrast” att låta bli.

När Dagens Nyheter (23/11) kommenterar händelsen beskriver tidningen det som ytter­ligare ett exempel på ”skolans och samhällets religiösa beröringsskräck”. Den liberala tidningen tar till det tunga artilleriet och frågar:
”På vilket sätt vore det skadligt för barnen om de erbjöds att besöka en kyrka, få höra varför kristenheten firar advent och kanske till och med höra en bön på kuppen? Ska vi helt rensa julfirandet på Jesus och bara tillåta sekulära julsånger av typen ’Vår julskinka har rymt’?” Tidningen fortsätter:
”Det är en evig tur att midsommar har förnuft nog att infalla utanför skoltid, annars hade både kristna, muslimska, judiska och sekulära elever kunnat kränkas grovt av denna kvarvarande rest av hednisk natur­dyrkan.”
Dagens Nyheter är inte den enda liberala tidningen som ifrågasätter utvecklingen. Blekinge Läns Tidning (13/12) förstår inte ”fumlandet” och utrycker stark oro för – hör och häpna – sekularisering.
”Om man inte tar tillvara sin historia och lär sig att förhålla sig till den på ett sunt vis så fostrar det rotlösa medborgare. Vi håller redan på att förlora kunskaper om vårt kristna kulturarv, genom att endast ett fåtal femtonåringar väljer att konfirmera sig”.

Hemmets Vän är dock inte förvånad över beröringsskräcken för kristen tro och kristna värderingar. Under ett halvt sekel har sekulariseringen i Sverige haft politiska förtecken. Nu skördas konsekvenserna fullt ut. Att den offentliga skolan, som ska vara ickekonfessionell, nu också hindras av Skolverkets regler att möta den religion vars tro och värderingar utgör grunden för kultur, människosyn och rättspraxis är egentligen bara ett resultat av redan fattade beslut.
Gillar vi det? Nej, det gör vi inte. Det visar sig i undersökning efter undersökning att det inte endast är etniska svenskar som vill fira jul med respekt för julens innersta kärna och dess traditioner, det vill också många av våra nysvenskar.
Hemmets Vän rekommenderar därför, Skolverket till trots, en riktigt God Jul tillsammans med Jesus.

Hemmets Vän 22 december 2011

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Genomför en folkräkning nu!
Ta fram idrottsliken ur garderoben
Glöm inte de äldres situation inför valet
Flytta Sveriges Israelambassad
15000 döda i covid-19 – pandemin ännu inte över
Energikrisen utmanar
Rekordhög långtidsarbetslöshet - på sikt ett hot mot välfärden
Lärdomar i en ny tid?
Restriktionerna borta - covid-19 är kvar
Stora krav och svåra val


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies