Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Global nutidshistoria ur israeliskt perspektiv

Publicerad: 2011-12-16 12:40

”Världens bästa story” är titeln på Lars Adaktussons innehållsrika självbiografi (Ekerlids). Han är fortfarande aktuell som opinionsbildare. Senast blev det rubriker när han tackade nej till förslaget om att bli Kristdemokraternas partiledare, men hävdade att den mest lämplige i nuläget är riksdagsman Mats Odell.
Genom sin position inom medievärlden har Lars Adaktusson en imponerande erfarenhet där han befunnit sig intill världens ledande politiker och i händelsernas centrum med aktuell rapportering. Att läsa boken är att få en djupare insikt i global nutidshistoria.

Kapitlet om Israel och de arabiska grannstaternas hantering av konflikter och fredsinitiativ har rubriken ”Världspolitikens centrum”. Med risk att bli kidnappad eller dödad, åkte han in i Gaza för att se den mänskliga nöd som det palestinska folket drabbats av på grund av krig, terror och isolering bakom hårdbevakade gränser.
Lars Adaktusson har varit i Teheran och besökt ett kontor där rekrytering och utbildning sker för självmordsbombare. I ett samtal med den man som tar hand om de tusentals unga iranier som anmäler sig som frivilliga ”martyrer”, Muhammed Ali Samadi, får han klart besked: ”Alla muslimer som kan skada den sionistiska staten bör göra det. För oss är hela Israel ett mål, en front varifrån även civila får angripa.”

I ett iranskt barnprogram på en tv-kanal såg Lars Adaktusson hur en programledare höll fram en mikrofon till en liten flicka när hon beskrev judarna: ”De är grisar och apor, de försöker ta vårt land.”
Libanonkriget inleddes den 12 juli 2006 med att Hizbollah dödade israeliska soldater och riktade sina missiler in mot byar i norra Israel som svarade med ett luftangrepp som en vedergällning. Lars Adaktusson informerades då av SVT:s utrikeschef att det i rapporteringen ”inte fick påstås att Hizbollah hade startat kriget”, trots att det var den islamistiska organisationen som med en attack dödade tre israeliska soldater.
Lars Adaktusson konstaterar att ”själva tillkomsten av Israel byggde på ett FN-beslut om en tvåstatslösning, men förslaget förkastades av arabvärldens styrande”. Opinionen i Sverige förbiser också att Israel är omgiven av totalitära stater med nära en halv miljard invånare och ”en militant islamism som öppet hotar att utplåna landet”.

Lars Adaktusson beskriver också sin förvåning över att ”bristerna i den israeliska demokratin har framställts som ett allvarligare problem än det brutala förtrycket i Mellanösterns diktaturer”. Även om några av dessa har fallit under de senaste månaderna är iakttagelsen fortfarande aktuell när fundamentalistiska islamister ser ut att ta makten och vilja införa sharialagar och nu upprepar hotet att fördriva judarna från sitt land.
Lars Adaktussons bok erbjuder en spännande och informationsrik läsning om det som händer i världen och som den kände tv-redaktören nu låter oss få veta lite mer om på ett personligt sätt.

I samband med julhelgen anknyter vi till Betlehem och Israels historia. När Jesus föddes in i mänskligheten var landet ockuperat sedan 500 år tillbaka. Äntligen är Israel en självständig stat efter 2 500 år och det judiska folket har återvänt för att bygga en ny framtid med visionen om fred och frid.
Vi tror att i samband med Kristi återkomst ska Israel ta emot honom som Messias och från Jerusalem ska freden nå ut över hela mänskligheten.

Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies