Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ledare beroende av Anden

Ledare Publicerad: 2011-12-16 10:43

Ett ledarskap i den nya GF-kyrkan behöver vara rättvist, ärligt och inte ha några dolda agendor men också vara beroende av den helige Ande. Ledarskapet i den nya kyrkan Gemensam Framtid kan inte bara bestå av män. Det var alla fyra GF-ledarkandidaterna Olle Alkholm, Klas Johansson, Lasse Svensson och Joakim Hagerius överens om, när de fick bekänna färg i Norrmalmskyrkan i Stockholm i fredags.
Annars handlade svaren om att vara ledare för en öppen, orädd kyrka som följer Jesus Kristus så att både enskilda människor och samhället påverkas och förändras.
Det speciella bidraget från GF-kyrkan till Sverige och omvärlden är en kyrka, som inte är rädd för olikheter. En kyrka som vill föra väckelsearvet vidare från de tre bildarsamfunden Svenska Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan, det betonade man.

Lasse Svensson gav uttryck för sin önskan att samgående till den nya kyrkan inte ska ha fokus på att spara pengar. Han betonade att de tre är utmanade både av samtiden och Herren själv att göra något för kristenheten i Sverige och ta upp kampen för enhet.
Olle Alkholm ansåg att ungdomsorganisationen Equmenia, som gått före när de tre samfundens ungdomsförbund förenades, är ett bra exempel på att när man förändrar så händer något. Då frigörs energi och kraft och det vill man se i den nya kyrkan.
Det skulle ha varit en kvinna med vid utfrågningen. Men Ulla Mari Gunner hade valt att hoppa av, då hon fått erbjudande att bli föreståndare i Immanuelskyrkan i Stockholm. Nu vill hon inte stå i två processer samtidigt, som kandidat till GF-kyrkan och till församlingsföre­ståndare, även om hon kände kluvenhet i att hoppa av GF-kyrkans kandidatur.

I frågor som rör viktiga komponenter i ledarskapet underströk exempelvis Klas Johansson att ett kristet ledarskap behöver vara väldigt beroende. Det handlar om ett beroende till den helige Ande varje gång man ska predika. Det handlar om ett ledar­skap som inte bara räknar med ledarens personliga gåvor utan också Guds andliga gåvor.
Joakim Hagerius, pastor i EFK-­­­­församlingen Saronkyrkan i Göteborg, men avskild pastor i Svenska Missionskyrkan underströk att ledarskapet inte kan vara opåverkat av annat allmänt ledarskap – men ändå. Den stora skillnaden är att den kristne ledaren följer Jesus Kristus och försöker efterlikna honom. Samtidigt handlar det inte om att vara begränsad i sitt lyssnande.
I 22 kortfrågor där de fyra helst bara skulle svara ja eller nej kom också den brännbara debatt­frågan om de kan tänka sig att viga homosexuella par. Alla fyra svarade att som kyrkoledare kunde de inte tänka sig det.
Annars var det lite si och så med att ha varit hemmapappa, läst mer än tre skönlitterära böcker det senaste året eller att ha någon internationell nyhetskanal i hemmet. Även om de fyra stundtals fick ganska svåra frågor kom många intressanta och tydliga svar. Det fanns både humor, glädje och hängivenhet i det de står för.

Vem det nu blir och vilka två som blir biträdande, det kommer att utkristalliseras fram till den gemensamma årskonferensen i maj i Linköping.
Mycket vatten kan fortfarande rinna under den ekumeniska GF-bron. Det finns 14 kandidater även om man nu valt de fyra i en första lite djupare granskning. Bland de övriga kan mycket väl någon bli biträdande. Processen under våren blir spännande. Tydligheten att vara en kyrka som orädd, ödmjuk, lyssnande och generös går i Jesus Kristus fotspår blir ett viktigt fundament. Annars har den nya kyrkan inget berättigande.

Hemmets Vän 15 december 2011

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)ledare beroende av Anden dalle
2011-12-21 18:36
Sverige är inte i behov av nya församlingar som stelnar efter ett tag utan väckelse som består se emmanuel.tv nigeria där kan man tala om väckelse.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Genomför en folkräkning nu!
Ta fram idrottsliken ur garderoben
Glöm inte de äldres situation inför valet
Flytta Sveriges Israelambassad
15000 döda i covid-19 – pandemin ännu inte över
Energikrisen utmanar
Rekordhög långtidsarbetslöshet - på sikt ett hot mot välfärden
Lärdomar i en ny tid?
Restriktionerna borta - covid-19 är kvar
Stora krav och svåra val


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies