Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Dags att undvika köphysterin i jul

Veckans kommentar Publicerad: 2011-12-16 10:41

Höstens skuldkris har utvecklats från ett grekiskt drama till ett europeiskt skådespel. I huvudrollerna finner vi ledarna för Tyskland och Frankrike. Förbundskansler Merkel och president Sarkozy förefaller, likt ett strävsamt gammalt par, ena stunden gräla och nästa stund hålla ihop. Olyckskorparna kraxar om att detta kan innebära slutet för euron, eller i varje fall för euron i dess nuvarande form. Hur det slutligen blir är för tidigt att sia om. Säkert är dock att Europa faller efter i den ekonomiska utvecklingen, efter Asien i allmänhet och Kina i synnerhet. Det överhängande problemet just nu är skuldsättningen i Europa.

I dagar när köphysterin inför jul som vanligt har slagit klorna i svenskarna (blir det köprekord även i år?) och stressade föräldrar springer runt på köpcentra för att köpa leksaker till sina barn kan det kanske verka lite bakvänt att skriva om sparsamhet. Icke desto mindre tror jag att just sparsamhet är en värdering som vi behöver komma tillbaka till och uppmärksamma igen.
För de småbarnsfamiljer som köper radhus i dag ser de flesta framför sig en livslång skuldsättning. Det finns många som över huvud taget inte amorterar alls på huslånet. Och det kan kanhända verka rimligt under år när värdestegringen är stark och räntan låg. Men hur vettigt är det att den svenska löntagaren blir allt mer skuldsatt? Något liknande gäller inköp av en kapitalvara som en bil. Allt fler tar lån på huset, för att köpa bil, eller tar ett separat billån.

Givetvis finns det tillfällen i livet när det är vettigt att ta lån. Det lånefria samhället är inte ett modernt samhälle. Men jag tror att vi skulle behöva tänka till en gång till när det gäller sparsamhet, tänka till på att tjäna pengar först, och göra av med dem sedan.
”Den som är satt i skuld är inte fri”, dristade den dåvarande finansministern Persson att uttrycka sig när han kämpade med den svenska statsskulden på 1990-talet. Samma sanning gäller även enskilda personers ekonomi.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

De ortodoxa har rätt – som vi firar så tror vi
Ska barn få välja sitt kön?
Jag längtar efter en kyrkans Magdalena
De spår vi lämnar efter oss
Bättre moral efterfrågas
Sätt stopp för barnhemmen
Antisemitismen i Malmö kommer från Mellanöstern
Dags att uppfostra föräldrarna
Dådet på Husargatan kan kosta S regeringsmakten
Rädda Tim!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies