Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

2000-talets andlighet

Ledare Publicerad: 2011-11-18 10:03

Den som någon gång i fram­tiden ska skriva svensk kyrko­historia kommer att få ett intressant uppdrag. Den svenska kristenheten hade en fantastisk utveckling från 1800-talet fram till början/mitten av 1900-talet. Sverige var ett föregångsland. Exempelvis var den svenska pingströrelsen under första delen av 1900-talet ledande och ett exempel för andra länder och kontinenter.
Missionsförbundet, Baptist­sam­­fundet, EFS, Örebromissionen, Fribaptisterna, Frälsningsarmén och Helgelseförbundet, dessa och andra organisationer sprang ur en stark andlig erfarenhet. Helt klart var det inte oproblematiska tider. Eller perfekta tider. Det fanns gott om osämja och teologiska strider.

Perfektion var inte det som karaktäriserade dessa rörelser. Men det var en tid när ordet väckelse periodvis faktiskt kunde användas för att beskriva den andliga utvecklingen i landet. Och det var en tid när frikyrkan var en folk­rörelse, en rörelse bland folket.
Men slutet av 1900-talet kan inte, med all god vilja i världen, beskrivas som en framgångsrik period. Visst finns det enskilda positiva exempel, framförallt på det lokala planet. Men den stora bilden är tyvärr, om man ska vara ärlig, att antalet medlemmar minskar, antalet gudstjänstbesökare minskar, antalet missionärer som är utsända i evangelisk verksamhet minskar och antalet församlingsanställda minskar.
Nu ska inte allt målas i svart, dystopi är inte en väg till framtiden. Det finns gott om församlingar som är fyllda av liv, men det går inte att komma ifrån att det behövs något nytt!

I olika perioder hämtar kyrkor och samfund sin inspiration från annat håll. Kristenheten har alltid varit en internationell rörelse. De senaste åren har inspiration hämtats från Bill Hybels och Willow Creek Church, från 12-stegsandligheten och Anonyma alkoholister, från Anglikanska kyrkan med Alpha­kurserna från Holy Trinity Brompton i London, från Taizé och vallfärderna dit. För att nämna något.
Den negativa trenden kommer att vända. Frågan är när och hur, och på vilket sätt? Var­i­från kommer intrycken som ger liv och som pekar framåt? I dagsläget är det svårt att se varifrån de kommer. Men kyrkohistoriskt finns det erfarenhet av hur kristenheten ser ut när den är livaktig och växande. Den känne­tecknas bland annat av socialt engagemang, av att vara en kyrka som är öppen för alla, av ett kristocentriskt budskap och av personliga erfarenheter som får stort utrymme.

Vi lever i en tid när öppenheten för andlighet och behovet av djupare mening är större än på länge. Det är en god grund för att bedriva andlig verksamhet på.

Hemmets Vän 17 november 2011

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies