Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det hotade Israel

Debatt Publicerad: 2011-07-28 09:14

Hur orkar dom – jag menar israelerna, under de massiva attacker som från världens alla håll riktas mot folket och själva statens existens? Uppfinningsrikedomen är stor, när det gäller att hitta på nya varianter av allmänt fientliga och i många fall rent antisemitiska uttryck för hatet mot Israel. Nyss försökte några fartyg med naiva aktivister ombord bryta igenom den maritima skyddsvallen utanför Gaza. Trots vädjanden från FN:s generalsekreterare att avbryta projektet och Greklands ingripande. lyckades de genom lögnaktigt beteende komma iväg. Under sken av att göra en humanitär insats, var båtarna lastade med diverse förnödenheter till invånarna i Gaza, Det mesta var sådant som dagligen tryggt och säkert når gazaborna landvägen från Israel. Det kan knappast råda någon tvekan om att det verkliga syftet med seglatsen var att provocera Israel till motåtgärder, vilka kunde användas i det fortsatta propagandakriget mot Israel. När de närmade sig den förbjudna zonen gav israelisk personal välvillig assistans och lotsade fartygen till en tryggare hamn i Ashdod, medan folket ombord återfördes med enkel biljett till respektive hemländer.
Och fler skepp sägs vara på väg. Om de skulle lyckas med sitt syfte att bryta blockaden väntar Iran otåligt på att få bygga upp Hamas vapenarsenal genom sina Ship to Gaza.
Efter att Hamas de senaste åren avfyrat mer än 12 000 raketer mot Israel, cirka 200 efter det så kallade Gazakriget, kan det finnas behov av påfyllning! För Israels del handlar det inte i första hand att få applåder för sin storsinthet genom att ha överseende med sina mördare, utan att överleva som nation i en fientlig omvärld.

Efter alla misslyckade krigiska försök att utplåna staten Israel, pågår sedan lång tid tillbaka en internationell kampanj att frånkänna Israel dess legitimitet som stat och förneka det judiska folkets rätt att bosätta sig i sitt historiska hemland. Ett av dessa hot håller på att byggas upp inför FN:s Nationalförsamlings öppnande i september. Det går ut på att stödja proklamerandet av en palestinsk stat bestående av den så kallade Västbanken, Gaza och östra Jerusalem. All judisk närvaro inom dessa områden skulle i så fall klassas som ockupation. Resultatet av alla förhandlingar med den palestinska myndigheten som hittills uppnåtts skulle annulleras. En palestinsk ”stat” skulle inta sin plats i FN med en identitet som stat, utan tidigare motsvarighet i historien. En helt politisk konstruktion utan vare sig en specifik etnisk eller nationell identitet. Ett flertal stater i Europa, Sydamerika och inom den muslimska världen har redan sagt sig beredda att erkänna staten Palestina. Sverige har hittills utryckt sig otydligt om hur man skulle ställa sig vid en omröstning i FN:s Nationalförsamling.
Under tiden arbetar Iran i god ro på den slutliga lösningen – utplånandet av staten Israel genom effektiva atombomber och missiler. Det politiska spelet mellan stormakterna omöjliggör varje effektivt försök att förhindra det pågående förintelseprojektet från Irans sida. Hela säkerhetsfrågan hamnar till sist i Israels knä.

De tragiska händelserna i Norge nyligen, borde kunna ge oss en identifikation med israelerna som dagligen lever under hotet av liknande terrordåd. Utan att på något sätt neutralisera vårt medkännande med Norges folk, är det värt att påminna sig om, att Israel vid upprepade tillfällen genomlidit liknande trauma och fortsatt lever under hotet av nya terrordåd, vilka endast kan förhindras genom ständig vaksamhet och en effektiv underrättelsetjänst.

Idag växer antalet av antisemitiska incidenter. Latenta antisemitiska stämningar i Europa öppnar för en tillåtande hållning gentemot den antisemitism som odlas i islamistiska kretsar. Ett aktuellt exempel på detta är Ungdomsstyrelsens ekonomiska stöd till Sveriges Imam-förbund, som presenterar sig självt med en öppet antidemokratisk profil med antisemitiska drag (Gudmundson SvD 13 juli 2011).

Mot den här bakgrunden är det oroande att, enligt en undersökning som tidningen Dagen gjort, fyra av fem svenskar stöder en bojkott av israeliska varor. Allt detta röjer en stor okunnighet om vad Israel faktiskt bidrar med genom sitt kunnande och genom sina uppfinningar, inte minst inom elektronik och data. Listan skulle kunna göras lång. För den som är intresserad av vad Israel kan bidra med på ständigt nya områden rekommenderas att prenumerera på ”Från den ljusa sidan” (info@zionit.se).
Hotet mot Israels existens blir i sin förlängning också hotet mot det judiska folket som sådant. Detta är en verklighet som världssamfundet måste förhålla sig till. Det väcker obehagliga associationer till 1930-talet, vilket inte minst lägger ett ansvar på EU att tydligt markera mot allt som triggar de latenta antisemitiska stämningarna i den europeiska folksjälen.
Israel står inför en ödesmättad tid, inte minst genom behandlingen i FN av frågan om en eventuell proklamation av en palestinsk stat. 
Sven Nilsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)"..attacker som från världens alla håll riktas mot folket och själva statens existens?" Leif
2011-07-28 18:26
Hvem er disse "från världens alla håll" som Sven Nilsson sikter til??

Jeg kjenner ikke til andre enn Hamas som har dette på sin agenda. Irans president ble en tid beskyldt for å ha sagt noe lignende (fjerne Israel fra kartet), men ved etterprøvning viste det seg at det berodde på en feil oversettelse, og var et sitat fra Ayatollah Khomeiney som refererte til Israels jødiske eksklusivitet.

Sven Nilsson mister sin troverdighet når han må bruke argumenter som ikke har rot i virkeligheten.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies