Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Nyktra till i köpkriget!

Ledare Publicerad: 2011-07-14 15:34

Kretsar hela livet kring billigare mobiltelefoner, mp3-spelare, hemma­bioanläggningar, smalare och större teveapparater, häftigare datorer, snabbare Internet? Och avbetalning på tolv, 24, 48 eller 60 månader för att kunna köpa det senaste? Till slut måste någon ge upp. Sveriges tredje största butikskedja ONOFF gick i måndags i konkurs med 67 butiker och kring 900 anställda.
Och konsumenterna är vinnare i detta krig, sägs det. Vinnare av vad? Ännu fler prylar, ännu mer avskärmning från vardagen, ännu högre stress, och inte minst frånvaron av stillhet och tystnad.

I reklamen i våra brevlådor, i de många teve-satellitkanalerna, sida upp och sida ner i våra dagstidningar har erbjudanden haglat över oss. Vi bara ”måste ha” det senaste och häftigaste för att hänga med, vara uppkopplad, närvarande fast ändå frånvarande.
Ingen önskar en butik eller butikskedja i konkurs med allt vad det innebär för både anställda, ägare och kunder. Men det verkar vara oundvikligt?
Det går inte hur länge som helst att pressa priser till obefintliga marginaler för att vinna marknadsandelar. Och även om man lyckas slå ihjäl konkurrenten – vilket är priset för ekonomi, hälsa och välbefinnande?

Visst behöver ett samhälle sitt näringsliv och sin handel av varor och tjänster för att vardagen ska fungera. Men när är det dags att dra i bromsen? Och fråga sig:
Kanske består livet av något mer än prylar?  Kanske fågel­sången, naturens blomsterprakt, det stilla kluckandet från vågor, som slår mot stranden också har en mening. Är det inte också nödvändigt för att livet ska få balans? Kanske behöver jag inte bara den senaste hitlåten i min mp3-spelare utan också ett fint samtal kring en kopp kaffe eller te med goda vänner?
Någonstans behöver vi stanna upp och fråga oss: Vad är det riktigt betydelsefulla, värdefulla, det vi inte kan vara utan?
När krigsdammet lagt sig och kontrahenterna tvingas se om sina blessyrer så kanske en tillnyktring sker. Visst behöver vi varor och hjälpmedel av olika slag, men kanske inte till vilket pris som helst? Även det lägsta priset kan vara för högt. Därför kanske till och med något så smärtsamt som en konkurs kan leda till eftertanke, tillnyktring. Man kan åtminstone hoppas det, för barnens, individernas, famil­jernas och själslivets skull.

Hemmets Vän 14 juli 2011


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Våga visa samhörighet
Låt aldrig hoppet slockna
Antisemitisk vind i Sverige


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies