Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Undvik konfrontationen – sätt kurs mot Ashdod

Veckans kommentar Publicerad: 2011-06-30 00:00

Jag är ingen vän av ockupationen av Västbanken. Inte heller önskar jag att de 1,5 miljoner människorna i Gaza ska hållas isolerade från omvärlden på ett område motsvarande halva Öland. (Är det ens någon som säger sig vilja det?) Jag välkomnar istället ett öppet Palestina som styrs av riktiga demokrater i fredlig samexistens med grannen Israel. Men trots det, jag blir allt mer tveksam till sommarens nygamla ”solidaritetsflottilj”, orkestrerad av svenska Ship to Gaza.

Liksom förra året vill Ship to Gaza, med besättningsmedlemmen Mattias Gardells egna ord i Aftonbladet (31/5), genom ”sitt frihetsbudskap”, ”passiva motstånd” och sin ”ickevåldsträning” vara med och ”ända den humanitära krisen i området”. I lasten finns bland annat 600 fotbollar till barnen, sjukvårdsutrustning, ett monterbart kulturhus och byggmateriel. ”En konkret hjälpinsats till folket i Gaza” menar författaren och professorn vid Linköpings universitet Stefan Jonsson i Studio Ett (22/6).

Det låter fint, men varför skulle resultatet bli annorlunda i år? Problemet med Ship to Gaza, eller om man så vill – själva poängen med initiativet, verkar vara att medvetet söka konfrontationen med Israel. Det ger medieutrymme, skapar stora rubriker. I år har man till och med förberett sig – genom ”passivt motstånd” och ”ickevåldsträning”.

För att förhindra införsel av vapen till Gaza kontrollerar Israel allt gods som passerar gränsen. En legitim åtgärd av en stat som nästan dagligen sett sina städer och byar beskjutas av Hamas raketer. Om Ship to Gaza vill vara säker på att hjälpen kommer fram, tränger förbi tusenåriga konflikter, kunde konvojens företrädare informera Israel om sina humanitära mål och syften. Man kunde redogöra för sin last och sätta kurs mot israeliska hamnarna Ashkelon eller Ashdod för att där erbjuda Israel en inspektion. Därefter kan man landvägen föra in fotbollar och medicinsk utrustning till Gaza.

Ship to Gaza måste bestämma sig. Antingen är det primära att få fram fartygens last till det palestinska folket, eller så söker man konflikt med Israel genom att medvetet styra mot hamnarna i Gaza. För det palestinska folkets skull får vi hoppas att man styr sätter kurs Israelisk hamn.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)ship to gaza. dalle
2011-07-01 01:06
i yttersta tiden SKALL alla folk vända sig mot israel.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies